Kik vannak legjobban kitéve a pollennek?

"Piszkos" munkák, amelyek padlóra küldik az allergiásokat

A nyári munkák nem könnyűek, ha meleg van, azoknak azonban, akik hajlamosak az allergiára, különösen nagy megpróbáltatás. Melyek az ilyen szempontból legrosszabb tennivalók?

2011.06.23 11:00ma.hu

Minden kinti dolgozó védtelen a pollenekkel szemben. Azoknak azonban, akik közvetlenül fák és fű környezetében dolgoznak, különösen nehéz.

Kültéren, zöldben

Vágni, összeszedni, hordani a fűféléket, az allergiára hajlamosak tüneteit csak súlyosbítja. Ha mindenképp ilyen munkát kell végezni, maszkot, kesztyűt, sapkát érdemes felvenni, és hosszú pólót, hogy az allergének kevésbé borítsák be az embert.

Gyakori zuhanyzásra és ruhaváltásra is szükség van, hogy minél jobban leszorítsuk a kontaktust az allergénekkel. Azok, akik például a parkosítást végzik, a pályafelügyelők és hasonló munkák elvégzői számára megoldás lenne, hogy késő délután dolgozzanak, ilyenkor alacsonyabb a pollen koncentráció.

Ha korán reggel kénytelenek dolgozni, mindenképp viseljenek maszkot. Amikor az idő hűvösebb és felhős, könnyebb a dolguk az allergiásoknak. Mindig figyeljük az időjáráselőrejelzést is, amely a pollenkoncentrációról is ad tájékoztatást.

A szalonok és fürdők dolgozói

Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok a dolgozók sem, akik hajszalonokban, vagy Spa fürdőkben dolgoznak. A kémiai anyagok - melyek a szépészeti kozmetikumokból, illatszerekből, hajspray-ből, hajlakkból és egyebekből származnak, irritálóak lehetnek.

Akik ezekkel napi közvetlen kontaktusban vannak, könnyen szenvedhetnek. A kémiai alapú aeroszol hajspray-ek helyett próbáljanak vízalapú termékeket beszerezni. Az előrekevert hajfestékek is jó megoldást jelenthetnek, a lényeg, hogy a festékpor belélegzését minél inkább kerüljük.

Takarítók

Nem egyszerű a takarítással foglalkozók helyzete sem. Nemcsak a pollennel kerülnek közvetlen kapcsolatba, de a porral, a kosszal, a légkondícionálóval, a port és piszkot már beszívott szőnyegekkel, kárpittal, párnákkal, sőt a fürdőszoba is tartogathat számukra allergéneket.

Ha jót akarnak maguknak, minél szellősebb körülmények között dolgozzanak. Viseljenek maszkot, egy régi, nyirkos, használt ronggyal tisztítsák a bútorokat. Szerencsés esetben egy jó minőségű takarítógép megszűri az irritáló anyagokat.

Kertészek

A szép virágok körében dolgozni jó dolog, de még a mulcs, a talajtakaró anyag, a faforgács is okozhat allergiás reakciót. Maszkot, kesztyűt, hosszabb ujjú pólót érdemes felvenni a munkához, különösen, ha a virágok között hajolgatunk.

Állatorvosok

Hiába aranyosak az állatok, a velük dolgozó orvosok, vagy állatgondozók is alaposan ki vannak téve az allergéneknek. Kinek ne lenne ismerős az állatok szőrére való allergia?

A bundájuk pollent, port és élősködőket is tartalmazhat. A rendelőben nem árt, ha van légtisztító, légkondícionáló berendezés. A földön ne szőnyeg legyen, sokkal célszerűbb a minden nap felmosható padló.

Irodában

Az irodai dolgozók sincsenek biztonságban. Gondoljunk csak bele, mennyi port szednek össze a gépek is - a számítógép, a fénymásoló és egyebek.

Érdemes gyakorta letisztogatni őket, különösen azt, amivel dolgozunk és állandóan fölé hajolunk. Az asztalunkat is tartsuk tisztán. Bízzunk benne, hogy az iroda takarítás elég alapos, különösen, ha szőnyeggel van borítva a padló.

Sofőrök

A szállítással foglalkozó emberek, lehet az buszvezető, vagy leveleket kihordó, szintén ki vannak téve az allergéneknek, ezért amint a volán mögé ülnek, érdemes a légkondícionálót elindítani, biztosítani a megfelelő szellőzést. Az ablakok azonban legyenek zárva, hogy útközben a pollen ne irritálja a vezetőt. A vezetőfülke belseje legyen tisztán tartva.

Plusz: az idős épületek

Legyen szó bármilyen munkáról, sokkal több por, penész van a régi épületekben, mint azokban, amelyek újonan épültek. A jó szellőzés sokat segíthet, valamint, ha a lakás fel van újítva modern anyagokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.