Akik kezdettől velük élnek, immunisabbak lesznek

Ne küldje el! Megvédheti a háziállat a babákat az allergiától

Azok a kisgyermekek, akik kezdettől fogva kutyákkal, macskákkal élnek egy fedél alatt, kevésbé lesznek később hajlamosak allergiára - vélik kutatók.

2011.06.14 10:50ma.hu

A gyerekek, akik együtt élnek a kutyákkal és macskákkal, kevésbé hajlamosak allergiásnak lenni ezekre az állatokra később, de csak ha a házi kedvenc a kicsi csecsemőkorától egy fedél alatt él vele - állítja egy új tanulmány.

Összehasonlítva azokat a babákat, akik például macskamentes otthonba érkeztek, azokkal, akik együtt neveledtek fel a cicákkal, az előbbiek azok, akik jellemzőbben allergiásak lettek rájuk tinédzser korba lépve. Egy kutya mellett felnőni csökkenti az ebre való allergiát, de nem azonos számban a fiúknál, mint a lányoknál.

Azokra a kicsikre, akik ki vannak téve a háziállatok közelségének az első életévüket követően, nincs akkora hatással az allergia, ami azt jelzi, hogy az "időzítés" igen fontos a gyermek és a házi kedvenc "összeszoktatása" szempontjából.

Sokat számít az allergia kialakulásának megelőzésében. A kutatók nem bizonyosak a dologban száz százalékig, de egyre bizonyosabb, hogy az allergénekkel történő korai találkozással valóban elkerülhető a későbbi gond.

Az állatokhoz kötődő allergének szerepet játszanak a babák immunrendszerének erősítésében, hozzászoktatják a szervezetet az allergénekhez, segítenek a természetes immunitás építésében.

A kutatás vezetője, Ganesa Wegienka szerint a "kosz" valójában jó. Ha a szervezet, az immunrendszer korán hozzászokik, ellenállóbb lesz.

Nem ez az első tanulmány egyébként, amely arról szól, hogy a háziállatok tartása megvédheti a gyerekeket az allergiák kialakulásától, de ez az első, amely követte a tanulmányban részt vevő gyerekeket 18 éves korukig.

Kifejezetten tanácsolni azért korai lenne, hogy a kisgyermekesek szerezzenek be háziállatot - véli David Nash allergológus, a Pittsburgh-i gyermekkórház orvosa - várhatóan az lesz a megállapítás a kutatás végén, hogy vannak alkalmas időszakok, amikor az allergéneknek való kitettség néhány embernél védő hatású.

Azt azonban lehet ajánlani, hogy azért, mert baba születik, ne adjuk oda a kedvencünket másnak, vagy vitessük el a rokonokhoz. Nincs ugyanis bizonyíték rá, hogy ilyen esetben szükséges megszabadulni a háziállattól.

Azok a gyerekek, akiknek a szüleik már állatallergiával küzdöttek, jellemzően nem élnek kiskoruktól fogva házi kedvencek között, mert féltik őket - így sajnos nehezen megállapítható, hogy valóban allergiásak lennének-e az állatokra akkor is, ha közelükben élnének.

A kutatásban gyerekeken 18 éves korukban végeztek egy tesztet, amely kimutatta, hogy azok esetében, akik egyéves koruktól kezdve együtt éltek macskával, 48 százalékkal alacsonyabb volt a rizikó a macska-allergiára, mint felmenőiknél. A fiúk esetében pedig 50 százalékkal kisebb volt a kutyákra való allergia esélye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.