Az elsőszülött babák lesznek inkább allergiásak?

Nem mindegy, hanyadiknak születünk!

Az elsőszülött gyerekeknek nagyobb az esélyük arra, hogy megbetegszenek bizonyos fajta allergiákban. Japán kutatók kikérdezték több mint 13 000 gyermek szüleit. A 7-15 éves korosztály tagjainál kiderült, hogy az ekcéma és az asztma megjelenését nem befolyásolja, hányadikként születtek a családba.

2011.03.26 12:00medipress.hu

Az elsőként érkező gyermekek között azonban több a szénanáthás és ételallergiás. Az elsőszülöttek közt 4 százalék volt az ételallergiások aránya, a második testvérek körében 3,5 százalék, míg a kisebb testvéreknél mindössze 2,6 százalék.

"Megállapították, hogy minél később születik valaki egy családba, annál kisebb az esélye arra, hogy allergiás lesz, bár ez allergiás megbetegedésenként változhat." - mondta el a tanulmány vezető szerzője, Dr. Takashi Kusunoki, a Shiga Gyermekkórház és a Kyotoi Egyetem munkatársa.

A tanulmányt az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia éves gyűlésén tették közzé San Franciscoban.

További kutatásokra van szükség, hogy többet tudjanak meg arról, miként befolyásolja a születési sorrend az allergia kockázatát, vonta le a következtetést Kusunoki munkatársaival együtt.

A szakértők megjegyezték, hogy a gyűlésen bemutatott kutatási anyag nem volt annyira részletes, mint az orvosi folyóiratban megjelent cikkek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.