Korunk népbetegsége

Ételallergia

Hazánkban is egyre magasabb az ételallergiával küzdők száma.

2011.05.06 17:30laptopkonyha.hu

Az ételallergiát okozhatja:

- a genetikai hajlam, amely velünk született, adott;
- a táplálékban jelenlévő allergizáló antigén (amit nehéz kivédeni, mert legtöbbször nem tudják azonosítani);
- és a bélrendszer áteresztőképességének a megnövekedése.

A leggyakrabban allergiát okozó, élelmiszereinkben előforduló allergének a következők:

GLUTÉN

A cöliákia vagy lisztérzékenység, gluténintolerancia, gluténszenzitív enteropátia vagy sprue betegség egyre gyakrabban előfordul, mely a táplálék gluténtartalmára adott immunválasz. A glutén nevű fehérje a búzában, árpában, rozsban van jelen, és az immunrendszert fokozott működésre készteti. A vékonybélbolyhokat, és ezáltal a felszívódást károsítja.

Okozhat: csillapíthatatlan hasmenést, hasi puffadást, diszkomfortérzést, vérszegénységet, csontritkulást, és utánozhatja a vastagbélgyulladást, .

A cöliákiát nem lehet beszűkíteni a vérvétellel igazolt esetekre, minden vizsgálat a betegségek csak egy részét tárja fel. Génállományunk nem alkalmazkodott a 15 000 éve ételeinkbe bekerülő (olcsó, jól tárolható és szállítható) gabonafélékhez, így az azok lebontásához szükséges enzimek hiánya okozza a cöliákiát.

LEKTINEK

A fűfélék családjába tartozó növények: rizs, búza, tönkölybúza, rozs magjai számára a lektinek magas fokú védettséget biztosítanak a rovarok ellen. A lektinek mérgező, felszívódást gátló hatását főzéssel, csíráztatással, erjesztéssel és az emésztés útján próbáljuk semlegesíteni. Azonban a lektinek nagyon ellenálló, nehezen lebontható anyagok, melyek a szervezetben felhalmozódva beépülnek a sejtekbe, és a biológiai folyamatokba beavatkozva allergiás reakciókat eredményeznek. Sajnos a búza nemesítése során, a magasabb fehérjetartalomra törekedve a lektinek mennyisége is megemelkedett, így hatásától egyre inkább tartanunk kell.

TENZIDEK

Az ételallergiák kialakulásában kulcsszerepet játszik az un. szivárgó bél szindróma, azaz, amikor a bélfal fokozottan áteresztővé válik a tenzidek hatására. Ezt az adalék- vagy segédanyagcsoportot, amely a modern élelmiszeripar azon vívmányai közé tartozik, amely jelentősen hozzájárul a civilizációs betegségek további alattomos terjedéséhez, a bélhám (amely a legnagyobb felületű nyálkahártya az emberi szervezetben) szerkezetének jelentős megváltoztatásával áteresztővé teszi. A béltartalomban óriási mennyiségű megbetegítő baktérium, toxin és allergén van, ezért a bélrendszer egyik alapvető feladata, hogy megakadályozza ezeknek az ellenséges anyagoknak a bejutását a szervezetbe. Ha ez a védő funkció megsérül, azaz kialakul az szivárgó bél szindróma, akkor az antigén átjut a nyálkahártyán, és az arra érzékeny embereknél gyulladásos és allergiás folyamatokat indít el. A gyulladás a bél áteresztőképességének további növekedését eredményezi, így ördögi kör alakul ki. Kimondhatjuk, hogy nemcsak az ősi táplálkozás megváltozása, hanem az egyre több ártalmas adalékanyag fogyasztása terheli meg a szervezetet. Az utóbbi négy évtizedben a fejlett országokban az allergián alapuló cöliákiás megbetegedések száma jelentősen megnőtt.

A tenzidek szintetikus felületaktív vegyületek.

A leggyakrabban alkalmazott tenzid élelmiszeradalékok, és előfordulásuk E-számuk szerint a következők:

E471    pékáru, piskóta, margarin, jégkrém, rágógumi, instant termékek

E472  pékáru, csecsemő tápszer

E481   pékáru, keksz, reggeliző pelyhek, gyorsrizs, instant termékek

E482    pékáru, keksz, reggeliző pelyhek

E473    pékáru, piskóta, öntetek, szószok, light majonéz, jégkrém

E475    light margarin, vajkrém

E491-6 keksz, margarin, instant élesztő, jégkrém

E432-6  instant termékek, tejszín helyettesítő   

folytatás > >

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.