Allergiát okozhat, a már meglevőt súlyosbítja

Óvatosan a tütüvel: életveszélyes roham lehet belőle!

Tudjuk, hogy veszélyben vagyunk? Az alkoholos italok allergiát okozhatnak, vagy súlyosbítják a már meglevő allergiákat. Olyan is van, akire csak egyféle szeszes ital jelent veszélyt.

2011.11.08 14:25ma.hu

Bizonyos emberek már magát az alkoholt sem bírják, mert allergiát vált ki náluk. Mások csak egyes alkoholfajtákra allergiásak, mint például a sörre és a borra, de a röviditalokra nem - mondja Dr. Sami Bahna allergológus és immunológus a Lousianai állami egyetemről, Shreveportból.

A tünetek között vörös, viszkető szemek, orrdugulás, gyomorrontás, nehéz légzés szerepelhetnek. Az okozók a szeszes italban található összetevők: lehet az árpa, etanol, szőlő, maláta, komló, búza, élesztő....

Más, allergiát kiváltó összetevők pedig a feldolgozási folyamat során kerülhetnek bele az italba. Mint például a tojás fehérje a szűrési folyamat során, vagy a szulfitok, melyek természetesen előfordulnak a borban, de mint tartósítószert is alkalmazzák őket.

A gond az, hogy az allergiás reakciók az alkoholra igen változatos tünetekkel járhatnak: a kiütésektől kezdve az életveszélyes asztmarohamon át az anafilaxiás sokkig, minden előfordulhat. Utóbbi az allergia legsúlyosabb tünet együttese, életveszélyes klinikai állapotot jelent. Az alkohol a már meglevő allergiákat is súlyosbíthatja.

"Magára az alkoholra is kialakulhat az allergia, de ha már van valamilyen allergiánk, rosszabbodhat hatására a helyzet. Az emberek jó része nem tudja, hogy ez így van - nem tudatosul benne, hogy az ételallergiát például kifejezetten súlyosbítja, ha alkoholt iszik
" - mondja a szakember.

Ha tehát valaki eleve allergiás, nem árt, ha utánanéz, milyen alkoholt fogyaszt - a legjobb, ha teljesen mellőzi a szeszes italt.

A borban levő tiramin vegyületről régóta tudjuk, hogy fejfájást okozhat. A dohányzás ugyancsak súlyosbít az asztmán és az allergiákon, sőt, a cigaretta szívása a pollenre és a penész spórákra is érzékenyebbé teszi az embereket.

Bárki, aki úgy tapasztalja, hogy lehetnek allergiás tünetei az alkoholra, ételre vagy dohányra, forduljon szakemberhez. Olykor már a folyamat megértése segít abban, hogy jobban vigyázzunk magunkra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.