Percek alatt megölte a nőt a szájvíz

Végzetes allergia: belehalt a fogműtétbe

Több hónap után sikerült kideríteni egy rejtélyes februári haláleset okát, amikor egy nőt a fogorvosi székben egy egyszerű rutinbeavatkozás után néhány perccel már nem tudtak újraéleszteni.

2011.09.15 17:29ma.hu

A szájvíz okozta egy 30 éves nő halálát február 2-án, amikor mit sem sejtve beült a fogorvosi székbe. Az angliai Kelet-Sussexben lévő Brightoni Fogászati Rendelőben ugyanis nem sejtették, hogy allergiás a kezelés során használt szájvíz egyik összetevőjére.

Fotó: Daily Mail

Sacha Rumaner visszatérő páciens volt, rendszeres kezelésre járt a fogászatra, és korábban semmilyen hasonló jel nem utalt arra, hogy valami problémája van. Ám azon a végzetes napon alighogy bekerült az egyébként teljesen átlagos öblítőanyag a szájába, ő forróságot érzett és lábviszketésre kezdett panaszkodni, majd pár másodperccel később összeomlott és a székből a padlóra zuhant.

Bőre addigra már teljesen elkékült, légzése pedig leállt. A fogorvos tehetetlenül szemlélte az eseményeket, az anafilaxiás sokkra semmi nem figyelmeztette, és pillanatok alatt zajlott le az egész.

A nőnek egy héttel korábban húzták ki az egyik fogát, és a fertőzések ellen öblítették át a sebet Corsodyllal, ami klórhexidinelt tartalmaz, ez egy elfogadott szer az ínybetegségek kezelésére. Arról viszont sem a fogorvosnak, sem a betegnek nem volt tudomása, hogy erre az anyagra a szervezete extrém módon reagál.

Az utólagos vizsgálat megállapította, hogy ha Rumaner kisasszony azonnal adrenalininjekciót kapott volna és megkezdik a mellkaspumpálást, akkor talán lett volna esélye, bár minimális. A foghúzásban résztvevő szakemberek azonban első ránézésre epilepsziás sokknak vélték a tünetek alapján, emellett annyi merült fel még bennük, hogy a beavatkozás közben felgyülemlett folyadék elzárhatta a légutakat.

A segélyvonal operátora is ennek megfelelően adta az utasításokat és csak arra ügyeltek, hogy a lélegzése megmaradjon, míg a mentő kiérkezik. Öt perccel a mentő megérkezése után, még azelőtt, hogy beértek volna vele a csak néhány utcányira lévő megyei kórházba, Sacha már halott volt.

Labina Rahman kezelőorvos elmondta, sosem hallott még hasonló reakcióról az említett szájvízzel kapcsolatban, pedig évek óta ezt használják a rendelőben, és megtévesztő volt az is, hogy hiányoztak az anafilaxiás sokk jellegzetes tünetei, a viszketést és a nehézlégzést leszámítva - amelyek így magukban bármi másra is utalhattak. A legjellemzőbb tünet az arc duzzanata, illetve kiütésszerű pirosodása, ami már intő jel lett volna a rendelő személyzetének.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az áldozat korábban már kétszer is kapott kezeléseket intenzív allergiás reakciók miatt, ám a három esetben előforduló anyagok teljesen különböztek egymástól, nem lehetett számítani a tragédiára.

Az egészségügyi dolgozókat felmentették a felelősség alól, mert a 3 perc alatt bekövetkezett összeomlást valószínűleg akkor sem kerülhették volna el, ha azonnal, első mozdulatra beadják neki az adrenalint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.