Tudjuk, mi okozza az ételallergiánkat?

Nem vicc: bele is halhatunk a rágcsálnivalóba!

Van, amelyik rágcsálnivalóba akár bele is halhatunk! Íme néhány megszokott és kevésbé általános, ételallergiát kiváltó étel. Figyeljünk a veszélyre!

2011.07.11 10:45ma.hu

Bizonyára hallottunk már róla: előfordult, hogy valaki holtan esett össze a mogyorós csokitól. Sajnos ez nem vicc, ugyanis vannak emberek, akik tudtukon kívül allergiásak erre a finom rágcsálnivalóra, és ha csak keveset is fogyasztanak belőle, kész a baj.

A rettegett mogyoró

A földimogyoró minden egyéb ételnél életveszélyesebb allergiás reakciót válthat ki. Sőt, a mogyoróallegriások 25-50 százaléka a fán termő mogyoróra és a dióra is rosszul reagál. Nekik emiatt nemcsak arra kell figyelniük, hogy ne fogyasszanak mogyorót, de mindent, amelyben előfordulhat, kerülniük kell, mindegy, hogy csokival van bevonva, vagy bármilyen módon rejti egy termék.

Nem beszélve a mogyoróvajról, mogyoró olajról, az édes péksüteményekről, szószokról, sőt még a chili is tartalmazhat rejtett mogyorót.

Óvakodniuk kell a mandulától, a brazil mogyorótól, a kesudiótól, a pisztáciától, a fenyőmagtól is. Mindegyik fel kell hogy legyen tüntetve a csomagolásokon, ha egy terméket alaposan megnézünk...

Sőt, aki allergiás, még az úgynevezett shea vaj, karitévaj is problémás lehet számára, amelyet a lágy bőrt ígérő testápolók tartalmaznak.

Tej

A tejallergia sem ismeretlen számunkra. Gyermekeknél a legáltalánosabb allergia a tejtermékekre való érzékenység, de 80 százalékuk kinövi. Tejallergiás gyermekeknél célszerű szójatejjel helyettesíteni a tejet, és olykor a szoptató édesanyának is kerülnie kell a tehéntej fogyasztását.

A tejfehérje azonban - köztük a kazein nevű magas minőségű fehérje -, megtalálható a feldolgozott ételekben, így a konzerv tonhalban is. Ha allergiásak vagyunk a tehéntejre, a kecsketejre is azok leszünk. A laktóz-érzékenység nem allergia, de hasonlóan problémás dolog.

Tojás

A második leggyakoribb gond a gyermekek körében a tojásallergia. Legtöbbjük ezt is kinövi. Addig azonban alaposan olvassuk át egy-egy termék összetevőit, mielőtt a gyermeknek adjuk. A tészták, majonézek, péksütemények mind veszélyesek lehetnek, de számos ételbe használnak tojást.

Sőt, még az influenza elleni oltáshoz is - ezért kérjük ki az orvosunk véleményét, mielőtt az oltást beadatjuk.

Kagylók, rákok

A kagylók, rákfélék hatására kialakuló allergia felnőttkorban jelentkezik inkább, és életreszóló. Legyen az polip, tintahal, homár, garnélarák vagy kagyló, sőt, csiga - az allergiás egyiket sem bírja. Még az illatuktól is rosszul tudnak lenni.

Halfélék

Sajnos, bár a hal nagyon egészséges, éppen a mások számára ajánlott tonhal, lazac és óriási laposhal nem javallott az allergiásoknak. Ha az egyikre allergiás tüneteket produkálunk, nagy a valószínűsége, hogy ezeket a többinél sem ússzuk meg.

A thai és kínai konyhával sem árt vigyáznia
az allergiásnak, mert jellemzőek a halak, sőt a halszószok is. A Cézár-saláta és a Workestershire szósz is készülhet szardellapasztával például. Vannak azonban allergiások, akik a konzerv tonhalat és lazacot nyugodtan ehetik, de a friss halat nem...

Szója

Ugyancsak alaposan kell tanulmányoznia a termékek összetevőit a szójára allergiás embernek. A szójafehérjét használják a kenyerekben, süteményekben, a készlevesekben, a feldolgozott húsokban, és sokszor a rágcsálnivalókban is.

A zöld, fiatal szójababot (edamame), tofut, szójatejet, szójaszószt mellőzniük kell. A szója-allergia a babáknál és gyerekeknél gyakoribb.

Búza

A búza-allergia esetén a gabonában levő négy fehérje-összetevő közül egyik allergiás reakciót vált ki. Nem feltétlenül a gluténra vagyunk allergiásak. Szintén gyerekeknél gyakoribb az allergia, de kinövik.

A búza-allergiások sok esetben rozst, rizst, kukoricát, zabot, árpát ehetnek. Nekik is kell azonban vigyázniuk egyéb termékekkel, hiszen a salátöntetek, a sör, vagy a feldolgozott húsok is tartalmazhatnak búzát.

Glutén-intolerancia

A glutén vagy magyarul sikér egy komplex fehérje: egyes gabonafélék (pl. búza, rozs, árpa) magtermésében található. Ha valaki érzékeny rá, emésztőrendszere nem képes lebontani, és a bélrendszerbe kerülve allergiás reakciót, autoimmun betegséget okoz. Vérteszttel kimutatható. Számukra valóban a gluténmentes termékek ajánlottak!

Az ételallergia tünetei

Az ételallergia sokszor látható tüneteket okoz. Bőrpirosodást, kiütéseket, furcsa érzést a szájban, dagadást az arcon, a nyelven, ajkakon.

Köhögést, zihálást, lihegést, hányingert és hányást, hasi fájdalmakat. A torok is bedagadhat, a légzés nehézzé válik, érdemes tehát nagyon komolyan venni az allergiákat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.