Mogyoró allergiásoknak

Új földimogyorót fejlesztettek ki

Hagyományos keresztezéssel olyan földi mogyorót fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely kisebb mennyiségben tartalmazza az allergiát kiváltó fehérjéket - ismertette hétfőn a BBC hírportálja.

2010.06.08 17:25MTI

A földi mogyoróra adott allergiás reakció egyre gyakoribb az amerikai gyerekek és felnőttek között, de Európában sem ritka az ételallergiának ez a formája.

Egy, az allergiáról tartott londoni konferencián Soheila Maleki nyújtott tájékoztatást az amerikai mezőgazdasági minisztérium által támogatott fejlesztési programról, amelynek eredményeként kettőtől öt éven belül forgalomba kerülhet a csökkentett allergén tartalmú földi mogyoró.

A mogyoróallergia legtöbbször légzési problémákat vált ki az érintetteknél, ám súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat.

A kevesebb allergén fehérjét tartalmazó mogyoró elsősorban a gyerekek számára lesz előnyös, mert kisebb eséllyel fejlődik ki náluk az ételallergia. A már mogyoróallergiás embereknél nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkezhet csak a káros válaszreakció, ezért étkezésükben kevesebb megszorítást kellene alkalmazniuk.

A kutató úgy véli, hogy az új fajtát az allergia úgynevezett immunterápiájában is bevethetik majd, amelynek során deszenzibilizálják az allergiát kiváltó fehérjével szemben a pácienseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.