Szenteste már biztos volt, hogy megmarad

Összes ujját elvesztette - de megérte első igazi karácsonyát a 2 éves kislány

A kicsi lány, aki az előző karácsonyát kórházban töltötte élet és halál között lebegve, most is csupán speciális evőeszközzel képes enni. Életben maradt, noha összes ujja hiányzik és a lábát is amputálni kellett.

2011.12.25 16:25ma.hu - Fotó: Hot Spot Media/Daily Mail

Horrorisztikus volt egy fiatal angol pár előző évi karácsonya - gyönyörű kislányuk, Kaiya ugyanis meningitist kapott és kishíján belehalt. Az idei élete első rendes karácsonya, melyen már a pulyka elfogyasztása is jól megy neki, annak ellenére, hogy ujjait és egyik lábát is elveszítette a betegség miatt.

Kaiya Jackson speciális evőeszközökkel tud enni, amelyek a csuklójához vannak erősítve. Hasonló eszközök segítenek neki abban is, hogy kibontsa az ajándékokat.

A 2 esztendős gyermeket kritikus állapotban szállították a Birminghami kórházban 2010 karácsonya előtt. Tíz napot töltött kómában, miközben apró teste a betegséggel harcolt.

Kaiya a kórházban - Fotó: Hot Spot Media/Daily Mail

A kislány 24 éves édesanyja, Ashley Ward és párja, Dan a gondolatától is tart, hogy a korábbi karácsonyt felidézze. "Mintha tegnap lett volna. Hihetetlen ránézni a gyermekünkre és látni, mennyit fejlődött azóta" - mondta el az anya.

A páros akkor vette észre, hogy valami baj van a kislánnyal, amikor Kaiya egyik napról a másikra belázasodott - édesanyja ekkor 6 hónapos terhes volt a kisöccsével, Jaydennel.

A helyi orvos vírusra gyanakodott, felírt gyógyszert a gyermeknek és meghagyta a szülőknek, hogy tartsák rajta a szemüket. Ashley anyai megérzése azonban azt súgta, hogy valami mégsincs rendjén. A kislányt az otthonuk helyett az apa édesanyjához vitték, aki pár percre lakott a kórháztól. Úgy tűnt, Kaiya jobban van - de nemsokára kis, lila foltok jelentek meg a a hátán és a lábán.

Amikor az édesanyja levette a kislány pelenkáját, felfedezte a meningitis árulkodó jelét: a kislány szinte egész testét lilás kiütések borították. A pár rohant vele a kórházba.

"A kórházban kitört a pánik, amikor bevittük Kaiyát. 20 orvos volt ott, tűkkel szurkálták, rohangáltak körülötte és igyekeztek gyorsan segíteni. A gyerek sírt, én is sírtam, de nem mertem ránézni, nehogy lássa rajtam, mennyire meg vagyok ijedve" - idézte fel a történteket az anya.

Gyorsan kiderült, hogy a gyermek speciális ellátást igényel, kritikus állapotban szállították a Birminghami gyermekkórházba, ahol azonnal az intenzív osztályra került.

A szülőknek megmondták, hogy a következő 48 óra kritikus lesz, lehetséges, hogy a kislány nem éli túl.

Kaiya testéből mindenütt vezetékek és csövek lógtak ki, a teste szinte fekete volt. Szenteste, ahelyett, hogy ajándékait bontogatta volna ki, a kislány azzal ajándékozta meg szüleit, hogy végre ismét önállóan vett levegőt.

Kaiya ma - Fotó: Hot Spot Media/Daily Mail

Életben maradt, de az agyhártyagyulladás csúnya rombolást végzett a testén. Az orvosok elmondták, hogy el kell távolítaniuk a gyermek ujjait és egyik kezének egy részét.

Műtétek tucatjain esett át, és az orvosok úgy döntöttek, jobb lenne számára, ha a sérült lábának egy részét is amputálnák, hogy később jobban tudjon a protézissel járni. 

"Nagyon tartottunk tőle, hogyan érinti majd mindez a kislányunkat. Tud-e majd egyáltalán játszani, vagy bármit csinálni, amit a többi gyerek. De boldogok vagyunk, hogy velünk maradt. Láttunk más gyermekeket is a kórházban, akik meningitisszel küzdöttek és nem voltak olyan szerencsések, mint Kaiya...
" - mondta el a gyermek apja.

A kislány három hónapot töltött kórházban, annyira gyenge volt, hogy kezdetben a feje megemelése is problémát okozott.

Mára a szülők kissé megnyugodtak, hiszen nincs játék a házban, amivel Kaiya ne tudna játszani. A jövőben csináltatnak majd neki műkezet. A kislány azonban elég jól alkalmazkodott a helyzethez, hogy nincsenek ujjai, és megtanult enni a kézhez rögzített evőeszközökkel is.

A térdén mászik és igyekszik járni, de ezen a helyzeten hamarosan segítenek, ha megkapja az új lábát januárban.

"Most is állandóan azt kérdi, mikor megyünk ki a parkba és mikor kaphat új cipőt" -
mesélte az édesanyja, aki mindenkit arra figyelmeztet, tanulja meg időben felismerni a meningitis jeleit, mert életet menthet vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.