A gyomor savasságát befolyásolja a H. pylori

Hasmenéses kórok - baktérium ad védettséget egyeseknek?

Védettek lehetnek egyes hasmenéssel járó betegségekkel szemben azok az emberek, akiknek gyomrában a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium él - állapították meg tanulmányukban izraeli kutatók.

2011.12.27 20:20MTI

Az izraeli kutatók úgy találták, hogy a H. pyroli baktériumnak aktív szerepe van a hasmenéses betegségekkel szembeni védelemben.

Dani Cohen vezető szerző, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa a Clinical Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban le is írta mindezt.

A baktérium jelenléte jóval több emberben mutatható ki, mint ahánynál tüneteket, gyomorfekélyt okoz, amellyel emeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A kutatók mintegy hatszáz izraeli katonát vontak be vizsgálatukba, akiknek egyharmadát hasmenéses panaszokkal kezelték.

A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a H. pyroli baktériummal élő katonák körében 60 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a Shigella baktériumok által okozott hasmenéses tünetek felbukkanjanak, és E. coli baktérium fertőzése miatti hasmenés is ritkábban fordult elő náluk.

A H. pyroli baktériummal való fertőzöttség befolyásolja a gyomor savasságát,
márpedig a savasabb gyomorban nehezebben telepednek meg a szóban forgó, hasmenéses betegségeket okozó baktériumok - magyarázta Cohen.

Mint hozzátette, a védekezésben szerepet játszhat az is, hogy a krónikus fertőzés miatt az immunrendszer erőteljesebben reagál a többi baktériumra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.