Bizarr módszerrel szüntetik meg a hasmenést...

Megdöbbentő kezelés a közeli rokonok székletével

Bizarrnak hangozhat, de úgy tűnik, a makacs C.diff nevű szuperbaktérium kezelésben hatékonynak tűnik, ha bélsár-transzplantációt hajtanak végre az emberen.

2011.11.04 08:15ma.hu

Meglepő felfedezés - sikeresen kezeltek Clostridium difficile-baktériummal fertőzött betegeket egy igen bizarr módszerrel. A C. difficile baktériumok nagyjából háromnegyed része két toxint, A és a B toxint termel.

Olyan baktériumfajta, mely megtalálható az egészséges gyermekek közel 70 százalékának és az egészséges felnőttek körülbelül 5 százalékának a bélrendszerében. A baktériumok a vastagbél normál flóráját alkotják.

Ha azonban fertőzés lép fel, kínzó hasi fájdalmakat, lázat, napokon át tartó hasmenést okoz. Amerikai tudósok rájöttek, hogy bélsár-transzplantációval sikeresen kezelhetők a C.diff szuperbaktériumtól szenvedő betegek.

Csupán székletmintára van szükség egy egészséges személytől - aki lehetőleg az illető közeli rokona -, ezt sóoldattal keverik össze, és a vastagbélbe juttatják.

A technika a baktériumok természetes egyensúlyt állítja vissza a bélben - hangzott el egy amerikai gasztroenterológiai találkozón Washnigtonban.

A New Yorki Montefiore egyészségügyi központ munkacsoportja felfedezte, hogy a kezelést követően a betegek 91 százaléka megszabadult a hasmenéstől, néhány napon belül.

Dr. Lawrence Brandt tanulmányvezető elmondta: a bélsár-transzplantáció igen hatékony, jól tolerált és biztonságos formája a köztudottan nehezen kezelhető fertőzés legyűrésének.

A Clostridium difficile vagy C.diff jelentős probléma a kórházakban és más egészségügyi intézményekben. Kezelés nélkül halálos veszélyt is jelenthet. Csak Angliában 2008-2009 között közel 36 100 esetet regisztráltak, az Egyesült Államokban csaknem 500 ezer ember fertőződik meg évente.

Az egészséges embereknél a baktérium nem okoz gondot. Ám bizonyos esetek - így ha egyéb betegségük miatt antibiotikumokkal kezelik őket - megbonthatják a "jó" baktériumok egyensúlyát a bélben.

Ha ez megtörténik, a C.diff baktérium szaporodnak, toxinokat termelnek, bélfertőzést okoznak, melyet láz és hasmenés kísér. Az új eljárás neve széklet mikrobióta terápia, melyet korábban Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére alkalmaztak Ausztráliában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.