A széklet magas enzimtartalma jelzi a daganatot

Új módszer a vastagbélrák korai felismerésére

Német kutatók olyan laboratóriumi eljárást dolgoztak ki, amellyel a daganatokra jellemző egyik speciális enzimet (tumor M2-piruvát kináz) lehet kimutatni. Így ha daganat van jelen valahol a belekben, azt a széklet magas enzimtartalma jelzi.

2008.09.13 17:39MTI

Magyarországon a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, átlagosan 2 óránként hal meg valaki emiatt. A szomorú statisztika oka az, hogy a kórt többnyire már előrehaladott stádiumban fedezik fel, miután a daganat tünetmentesen növekszik éveken keresztül. Korábban székLetteszt segítségével történő béldaganatszűrésre csak a székletben lévő vér vizsgálata állt rendelkezésre.

Az enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt) által lényeges előrelépés történt a tünetmentes béldaganatok korai felfedezése területén. Az új módszer értékét az adja, hogy a nem vérző daganatokat is jelzi, ezért érzékenysége kiemelkedő, 85 %-os. Az enzimes béldaganatszűrést először Németországban alkalmazták 2004-ben. Magyarországon ebben az évben vált elérhetővé. A társadalombiztosítás azonban nem finanszírozza, díja 9800 forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.