Néha jó az "áltáplálkozás"

A rágózás gyorsíthatja a vastagbélműtét gyógyulását

Egy brit tanulmány szerint az "áltáplálkozásként" ható művelet stimulálja az emésztőidegeket.

2008.08.19 16:52medipress.hu

Brit kutatók 158 beteg részvételével végzett kutatásuk alapján azt állítják, a rágógumi elősegíti a bélműködés helyreállását a vastagbél egészének vagy egy részének műtéti eltávolítása után. A béltartalom továbbítására való képtelenség a bélrendszerben a műtét után (ún. posztoperatív ileus) normális jelenség hasi műtéten átesett betegek esetében, és ez az egyik legjelentősebb kiváltó tényezője a műtét utáni hányinger, hányás, görcs, és a hasi disztenzóval összefüggő fájdalom és diszkomfort kialakulásának. 

Az öt kísérlet mindegyikében hasi műtéten átesett, naponta háromszor 5-45 percig cukormentes rágógumit rágó betegek egy csoportját hasonlították össze egy másik csoporttal, akik nem rágóztak. A rágógumizó betegeknek átlagosan 0,66 nappal hamarabb indult gázkiválasztás és átlagosan 1,10 nappal hamarabb következett be bélmozgás, mint azoknak, akik nem fogyasztottak rágógumit. A rágózó betegek rövidebb időt is töltöttek a kórházban. 

A kísérlet vezetői úgy vélik, a rágózás „áltáplálásként” hat, amely stimulálja az emésztőrendszer idegeit, és arra készteti őket, hogy gyomor-bélrendszeri hormonokat válaszanak ki és fokozzák a nyálelválasztást illetve a hasnyálmirigy kiválasztást. A szerzők eredményeiket úgy összegezték, hogy a rágógumizás a hasi műtéteket követően jelentős előnyökkel jár az ileus megoldásának időtartamát tekintve. A tanulmány az Archives of Surgery augusztusi számában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.