Az ötven év határ a menopauzában

Az ösztrogén védhet a vastagbélráktól

Az ötven év alatti vastagbélrákban szenvedő nőpáciensek túlélési aránya jelentősen kedvezőbb, mint a férfiaké, az ötven év feletti nőké azonban jóval rosszabb - állítják ausztrál kutatók.

2008.06.27 07:01MTI

"Az ötven év határ a menopauzában, ezért az ösztrogén hormon vastagbélrákkal szembeni védőhatása adhat magyarázatot az eredményre" - mondta Jenn H. Koo, az American Journal of Gastroenterology júniusi számában megjelent tanulmány ausztrál szerzője. Koo és munkatársai 2050 vastagbélrákkal 1997 és 2004 között diagnosztizált ember adatait elemezték Sydneyben.

A páciensek 44 százaléka nő volt. Megállapították, hogy az ötven évesnél fiatalabb nők fele akkora valószínűséggel haltak meg a vastagbélrák következtében, mint a férfiak. Az ennél idősebb nők azonban 38 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a férfiakhoz képest, függetlenül attól, hogy a vastagbélrákot mely stádiumban állapították meg a pácienseknél.

A tanulmány gyenge pontja, hogy a kutatóknak nem állt rendelkezésére adat arról, alkalmaztak-e az ötven év feletti nők hormonpótlást, illetve hány éves korban jelentkezett náluk a menopauza. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az ötven év feletti nők 44 százalékánál olyan helyen jelentkezett a vastagbélben a tumor, mely közel van a vékonybél kezdetéhez, ezért azt csak a klasszikus kolonoszkópiával tudták megállapítani, a flexibilis szigmoidoszkópia - a vastagbél alsó részét érintő vizsgálat - nem mutatta volna ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.