A polipok eltávolítása csökkenti a rákot

Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés

A vastagbélrák és végbélrák szűrővizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy a szűrés során kimutatott polipok eltávolítása a vastagbélrák és végbélrák kialakulását 60-70 százalékkal, a rák miatti halálozást 45-79 százalékkal csökkenti.

2008.02.29 09:28rakgyogyitas.hu

Felismerni a rákmegelőző állapotot

A rákmegelőző állapotok felismerésének, a korai stádiumban lévő tumorok kimutatásának eredményessége nagymértékben függ a vizsgálati módszertől. A legmegbízhatóbb eredményt a béltükrözés nyújtja.

A vastagbélrák és a végbélrák rizikójának megítélésében átlagos kockázatúaknak számítanak azok, akik ugyan betöltötték az 50. életévüket, ám közeli rokonságukban nem fordult elő egyik daganattípus sem, s nem szenvednek olyan, a rosszindulatú daganatra hajlamosító betegségben mint a számos polip, a bélgyulladás jellegű Crohn betegség vagy a colitis ulcerosa nevű kór. Fontos azonban tudni, hogy a rizikótényezők hiánya még nem nyújt biztonságot: a vastagbélrákos és a végbélrákos esetek 70-75 százaléka az átlagos kockázatú csoportba tartozóknál fordul elő, s ugyan fiatalabb korban alacsonyabb a rizikó, ám a rosszindulatú daganat akkor is kialakulhat.

A szűrővizsgálatok a tünetmentes személyeknél a rákmegelőző állapotok és a rosszindulatú folyamatok korai stádiumban való kimutatására szolgálnak. A teljes vastagbél- és végbéltükrözés a kolonoszkópia (colonoscopia), a vastagbél utolsó 70 centiméteres szakaszának tükrözéses vizsgálata a szigmoidoszkópia (sigmoidoscopia). Ha bárhol a vastagbélben kóros eltérés mutatható ki, a teljes vastagbél és végbél vizsgálata szükséges, mivel gyakoriak az egyszerre több helyen jelentkező elváltozások.

[1/3]next
  1. Felismerni a rákmegelőző állapotot
  2. Legbiztosabb szűrés a béltükrözés
  3. További vizsgálatok: bélröntgen és székletvér teszt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Akik nem ismernék Csurgót, amely egy 5300 lelket számláló kisváros, mely történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza, Somogy megye délnyugati részén három tájegység - Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, érdemes ellátogatni, hiszen keresve sem találhatna szebb és jobb helyet, minthogy a környék lehetőségeit és természeti sokszínűségét kihasználva kimozduljon, és tekerjen egy jót.

Ebben különbözik a koronavírus az influenzától

Gyakran hasonlítják a COVID-19 koronavírust az influenzához, pedig nagyon nem egyformák!

Koronavírus - A szájmaszk viselésének is van szabálya

Önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.