A polipok eltávolítása csökkenti a rákot

Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés

A vastagbélrák és végbélrák szűrővizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy a szűrés során kimutatott polipok eltávolítása a vastagbélrák és végbélrák kialakulását 60-70 százalékkal, a rák miatti halálozást 45-79 százalékkal csökkenti.

2008.02.29 09:28rakgyogyitas.hu

Felismerni a rákmegelőző állapotot

A rákmegelőző állapotok felismerésének, a korai stádiumban lévő tumorok kimutatásának eredményessége nagymértékben függ a vizsgálati módszertől. A legmegbízhatóbb eredményt a béltükrözés nyújtja.

A vastagbélrák és a végbélrák rizikójának megítélésében átlagos kockázatúaknak számítanak azok, akik ugyan betöltötték az 50. életévüket, ám közeli rokonságukban nem fordult elő egyik daganattípus sem, s nem szenvednek olyan, a rosszindulatú daganatra hajlamosító betegségben mint a számos polip, a bélgyulladás jellegű Crohn betegség vagy a colitis ulcerosa nevű kór. Fontos azonban tudni, hogy a rizikótényezők hiánya még nem nyújt biztonságot: a vastagbélrákos és a végbélrákos esetek 70-75 százaléka az átlagos kockázatú csoportba tartozóknál fordul elő, s ugyan fiatalabb korban alacsonyabb a rizikó, ám a rosszindulatú daganat akkor is kialakulhat.

A szűrővizsgálatok a tünetmentes személyeknél a rákmegelőző állapotok és a rosszindulatú folyamatok korai stádiumban való kimutatására szolgálnak. A teljes vastagbél- és végbéltükrözés a kolonoszkópia (colonoscopia), a vastagbél utolsó 70 centiméteres szakaszának tükrözéses vizsgálata a szigmoidoszkópia (sigmoidoscopia). Ha bárhol a vastagbélben kóros eltérés mutatható ki, a teljes vastagbél és végbél vizsgálata szükséges, mivel gyakoriak az egyszerre több helyen jelentkező elváltozások.

[1/3]next
  1. Felismerni a rákmegelőző állapotot
  2. Legbiztosabb szűrés a béltükrözés
  3. További vizsgálatok: bélröntgen és székletvér teszt

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.