Bővül a rákból gyógyulók tábora

Az emberek fele rákbeteg lesz?

A statisztikák szerint ma Svédországban minden harmadik ember megbetegszik rákban, a most megszülető csecsemők közül viszont erre már minden másodiknak megvan az esélye az élete folyamán.

2008.02.28 19:44rakgyogyitas.hu

Ugyanakkor nemcsak a betegek száma növekszik, a korszerűbb diagnosztika és terápiák révén a rákból meggyógyultak tábora is bővül. Az Európai Unióban nő a daganatos megbetegedések száma, s a népességszámokhoz viszonyítva egyre nagyobb arányban vannak olyanok, akiknek szembe kell nézniük a rákbetegséggel.

Ezt Ulrik Ringborg stockholmi professzor, az európai rákintézetek szervezetének elnöke mondta a Magyar Onkológusok Társaságának budapesti kongresszusán. A professzor magyarázatként hozzátette: a jelenségnek Nyugat-Európában a legfőbb oka, hogy az emberek tovább élnek, ezért olyanokban is „van ideje” kifejlődni a ráknak, akik korábban más betegségük miatt ezt az időpontot nem élhették meg.

Ulrik Ringborg hangsúlyozta: nemcsak a tumorok előfordulása, hanem – az időbeli diagnózisok és korszerű kezelések révén – a gyógyítási arány is növekszik. Sok tumorfajta ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak, ami azt jelenti, hogy egyre több ember van, aki hosszú időn keresztül élhet együtt a betegséggel. Ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a kutatásokban a kezelések esetleges hosszú távú szövődményeinek feltérképezése - mondta a professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Akik nem ismernék Csurgót, amely egy 5300 lelket számláló kisváros, mely történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza, Somogy megye délnyugati részén három tájegység - Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, érdemes ellátogatni, hiszen keresve sem találhatna szebb és jobb helyet, minthogy a környék lehetőségeit és természeti sokszínűségét kihasználva kimozduljon, és tekerjen egy jót.

Ebben különbözik a koronavírus az influenzától

Gyakran hasonlítják a COVID-19 koronavírust az influenzához, pedig nagyon nem egyformák!

Koronavírus - A szájmaszk viselésének is van szabálya

Önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.