Csökkenthető a ráktípus halálozási aránya

Vérvizsgálattal is kimutatható a petefészekrák

A kutatók kifejlesztettek egy új vérvizsgálati módszert, mely szerintük az első teszt, ami pontosan kimutatja a korai stádiumú petefészekrákot.

2008.02.21 19:42medipress.hu

"Azzal, hogy képesek leszünk az újonnan keletkezett daganatok csaknem 100 %-át kimutatni, jelentősen csökkenthetjük ennek a ráktípusnak a halálozási arányát” – mondta Dr. Gil Mor, a New Haven-i Yale Egyetem munkatársa. 

Reméljük, hogy rutinvizsgálat válik ebből a módszerből a nők számára” 2005-ben Mor csoportja először írták le azoknak a biomarkereknek a csoportját, amelyek képesek kimutatni az I-es és II-es stádiumú petefészekrákot. A jelenlegi vizsgálat során, melyről a Clinical Cancer Research folyóiratban számoltak be, a kutatók kiterjesztették a négy fehérjéből álló panelt hatra, és sokkal finomabb elemzőrendszert használtak a fehérjeszintek mérésére. 

362 egészséges és 156 frissen diagnosztizált daganatos beteg mintáit vizsgálták. A biomarkerek külön-külön nem mutatták ki a betegséget. Mikor egyszerre vizsgálták mind a hatot, a teszt a betegek 95 %-ánál felismerte a daganatos elváltozást. A biomarkerek elemzésének nagyobb léptékű kiértékelése jelenleg is zajlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.