A polipok eltávolítása csökkenti a rákot

Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés

A vastagbélrák és végbélrák szűrővizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy a szűrés során kimutatott polipok eltávolítása a vastagbélrák és végbélrák kialakulását 60-70 százalékkal, a rák miatti halálozást 45-79 százalékkal csökkenti.

2008.02.29 09:28rakgyogyitas.hu

Legbiztosabb szűrés a béltükrözés

Korábban a vastagbélrákok döntő hányada a vastagbél utolsó szakaszán, a szigmoidoszkópia nyomán áttekinthető szakaszon alakult ki, napjainkban azonban ezen a téren változás figyelhető meg: a daganatok egyre nagyobb aránya alakul ki a vastagbél más szakaszában. Jelenleg a kolonoszkópia a legérzékenyebb vastagbélvizsgáló módszer: a rosszindulatú daganatok és az adenomák 90 százalékát kimutatja.

Ha csak a vastagbél utolsó 70 centiméterét vizsgálják, akkor a kolonoszkópia segítségével kimutatható rosszindulatú folyamatoknak és rákra hajlamosító elváltozásoknak csak a 60-70 százalékát észlelik. A béltükrözés során látott elváltozásokból rögtön szövettani mintavétel is történik, illetve az észlelt polip(ok) eltávolítása is lehetséges. (A polipok az egészséges bélfelszínből kiemelkedő szövetnövedékek.)

Tény, hogy a béltükrözés kellemetlen beavatkozás, ami előtt precíz béltisztítás is szükséges, azonban a vizsgálat nyomán szövődmény, mint vérzés vagy bélsérülés – a tévhitekkel ellentétben – nagyon ritkán történik. Másrészt szem előtt kell tartani: a béltükrözés életet menthet, mert ez a jelenleg ismert legbiztosabb módszer egy daganat vagy tumorrá még nem fejlődött rákmegelőző állapot időben történő felismerésére. Amennyiben a béltükrözés során kóros eltérés nem mutatható ki, szűrőjellegű kolonoszkópia csak 10 év múlva javasolt.

Amint azonban más diagnosztikus vizsgálatokra, úgy a béltükrözésre is igaz, hogy az esetek egy kis százalékában nem mutatja ki a kóros elváltozást, így bélpanasz esetén, korábbi negatív szűrővizsgálat ellenére is feltétlen fontos szakemberhez fordulni, s nem halogatni a kivizsgálást.

prev[2/3]next
  1. Felismerni a rákmegelőző állapotot
  2. Legbiztosabb szűrés a béltükrözés
  3. További vizsgálatok: bélröntgen és székletvér teszt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.