A polipok eltávolítása csökkenti a rákot

Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés

A vastagbélrák és végbélrák szűrővizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy a szűrés során kimutatott polipok eltávolítása a vastagbélrák és végbélrák kialakulását 60-70 százalékkal, a rák miatti halálozást 45-79 százalékkal csökkenti.

2008.02.29 09:28rakgyogyitas.hu

További vizsgálatok: bélröntgen és székletvér teszt

A vastagbél és végbél radiológiai vizsgálatai a képerősítő alatt végzett kettőskontrasztos (irrigoszkópia), valamint a computer tomográfiás (CT-kolangiográfia) vastagbélvizsgálatok. Az irrigoszkópia során a végbélen keresztül a szervezetbe juttatott kettős kontrasztanyag a levegő és egy sugárfelfogó folyadék (általában bárium-szulfát).

A levegőre azért van szükség, hogy a bélfalak kifeszüljenek, ezáltal a kontrasztanyag jobban kirajzolhassa az esetleges elváltozásokat a röntgenképen.Mindkét esetben igaz, hogy a vizsgálat előtt a szokásos béltisztítás szükséges.

A hagyományos röntgen és a CT-vel végzett vastagbélvizsgálat is kellemetlenségekkel jár, s amennyiben kóros eltérés észlelhető, a fentebb leírtak miatt mindenképp kolonoszkópiás vizsgálatnak kell következnie a pontosabb diagnózis érdekében. A CT kolnagiográfia alkalmazásával a rosszindulatú folyamatok és az arra hajlamosító eltérések mintegy 70 százaléka mutatható ki.

Az általánosan ismert székletvér vizsgálat során a szemmel nem látható vért is ki lehet mutatni a bélsárból. Azonban nem minden kóros elváltozás vérzik, valamint amennyiben vérzik, akkor is gyakran vannak nem vérző időszakok, ebből következően a székletvér vizsgálatának negatív eredménye még nem jelenti, hogy a vastagbélben vagy a végbélben nincs rosszindulatú folyamat. A kolonoszkópia eredményeit a székletvér vizsgálatok leleteivel összehasonlítva kiderül: a béltükrözés révén hatszor-tízszer több terápiás következménnyel járó kóros eltérés mutatható ki.

A szakmai javallatok ellenére jelenleg egyelőre nincs szervezett népegészségügyi szűrővizsgálati program Magyarországon, amely a vastagbélrák és a végbélrák megelőzését, illetve korai stádiumban való felfedezését célozná. A szűrővizsgálatra egyéni kezdeményezésre a háziorvos adhat beutalót valamely szakrendelésre.

prev[3/3]
  1. Felismerni a rákmegelőző állapotot
  2. Legbiztosabb szűrés a béltükrözés
  3. További vizsgálatok: bélröntgen és székletvér teszt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.