Fekélyes vastagbélgyulladás

Hipnózissal enyhíthetik a vastagbélgyulladást

A hipnózisterápia csökkentheti a belek gyulladásos állapotát a fekélyes vastagbélgyulladásnál - állítják egy kis esetszámú tanulmány brit szerzői.

2008.06.30 18:00MTI

Hasfájással és hasmenéssel jár egyéb tünetek mellett a fekélyes vastagbélgyulladás, melynél a vastagbél és a végbél falának gyulladása figyelhető meg. Korábban kimutatták már, hogy a hipnózisterápia segít a gyulladás csökkentésében olyan kórképeknél, mint az irritábilis bél szindróma, vagy a fekélyek, melyeken a pszichikai stressz tovább ront.

Az American Journal of Gastroenterology című szaklap júniusi számában megjelent tanulmányukban londoni kutatók számolnak be kísérletükről, melyben 17 fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő páciens esett át 50 perces hipnózisterápián. A nyolc kontrollszemély pedig 50 percen keresztül zenét hallgatott. Ezután minden pácienstől vért vettek, és ellenőrizték benne különféle gyulladást jelző anyagok koncentrációját, ahogy tették ezt a hipnózis kezdete előtt is.

A kutatók megállapították, hogy a hipnózison átesett csoportnál átlagosan 53 százalékkal csökkent az IL-6 jelű gyulladás-marker szintje a vérben, míg a kontroll személyeknél nem mutatkozott számottevő változás. A többi gyulladást jelző anyagnál is hasonló eredményre jutottak. A változásra pontos magyarázatot nem tudnak adni maguk a kutatók sem. Elképzelhető, hogy a belek aktivitása csökken a hipnózis hatására, vagy a páciensek fájdalomérzékelése változik meg - véli David S. Rampton, a kutatás vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.