Az előre elkészített és állni hagyott rizikós

Veszélyes narancslé - baktériumokat szürcsölhetünk be a frissen facsarttal is

A kávézókban, éttermekben és bárokban felszolgált narancslék fele tartalmazhat olyan baktériumokat, mint például a szalmonella - állítják spanyol tudósok.

2011.12.17 08:55ma.hu

C-vitamin tartalmának köszönhetően a friss narancslét az egyik legegészségesebb italként tartjuk számon, amellyel nyugodtan kezdhetjük a napunkat.

Ám a kávézókban és éttermekben felszolgált narancslék közel fele tartalmazhat veszélyes baktériumokat - állítják kutatók. A probléma a piszkos kávéházakban és kancsókban keresendő - a Valenciai egyetem kutatói különböző kávézók, éttermek és bárok narancsléit analizálták Spanyolországban.

Arra kérték a felszolgálókat, hogy tartsák tisztán a gépeket és facsarás után azonnal szolgálják fel az italt.

Mégis, az uniós élelmiszerszabályozás alatt álló éttermekben a narancslék 43 százaléka elfogadhatatlan szintűnek bizonyult, mert a baktériumok olyan családját fedezték fel bennük, amelybe beletartozik például a szalmonella vagy az E.coli is.

Minden tizedik minta elfogadhatatlan mértékben tartalmazott mezofil baktériumokat, melyek szobahőmérsékleten kiválóan érzik magukat. Ezek azok a spórás baktériumok, amelyek 35 celsius fokon szaporodnak, tehát a közepes hőmérséklet a legmegfelelőbb számukra.

A gond az, hogy a narancslét nagyobb mennyiségben előre elkészítik és állni hagyják rozsdamentes acélból készült kancsókban, melyekben az felmelegszik. A minták 0,5 százalékában találtak a kutatók szalmonellát és 1 százalékában Staphylococcus aureus baktériumot, mely kellemetlen bőrfertőzést okozhat.

A fém kancsók 80 százalékában volt elfogadhatatlan a baktérium-szint, míg az üvegben tárolt narancsléknek csak egyötödében.

"Ha a frissen facsart narancslét azonnal és üvegben szolgálják fel, 22 százalékra esik a baktériumokkal fertőződés esélye" - mondta el Isabel Sospedra, a tanulmány vezetője, aki hozzátette: a facsaró készülékeket nagyon alaposan tisztán kell tartani, mert azokon számos apró lyuk és rés van, itt pedig megtelepedhetnek a baktériumok, melyek aztán hozzáadódnak a frissen elkészített léhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.