Kevésbé lesz beteg a forró italok fogyasztója?

Legyűri a kávé és a tea a baktériumokat?

Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres tea- illetve kávéfogyasztók kisebb valószínűséggel válhatnak az MRSA szuperbaktérium hordozóivá.

2011.07.18 08:50medipress.hu

Az Annals of Family Medicine folyóiratban megjelent állami kutatásban vizsgált több mint 5500 amerikai közül azok, akik rendszeresen fogyasztanak forró teát vagy kávét, fele akkora valószínűséggel szedtek össze meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust (MRSA) az orrukban, mint az italokat nem fogyasztók.

A kutatók azonban egyelőre nem tudják pontosan, mi áll az információ hátterében. A kutatást vezető Eric Matheson, a Dél-Karolinai Egyetem kutatója elmondta, hogy a forró tea és kávé bizonyítottan antimikrobiális hatással rendelkezik, és fogyasztásuk az MRSA orrüregi hordozásának alacsonyabb valószínűségével hozható összefüggésbe.

A kísérletben résztvevők közül összesen 1,4 százalék hordozta a baktériumot az orrüregében. Ennek valószínűsége azonban mintegy 50 százalékkal alacsonyabb volt azokban a személyekben, akik rendszeresen fogyasztottak meleg teát vagy kávét azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyen italokat.

Az azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy maga a tea illetve kávé okozza-e a kockázat csökkenését. A kutatás ugyan kimutatja a kapcsolatot, ez azonban még nem jelent ok-okozati összefüggést.

A kutatók ennek ellenére bíznak abban, hogy az eredmények olyan új módszerek kifejlesztését teszik majd lehetővé az MRSA orrüregi hordozása ellen, amelyek biztonságosak, olcsók és könnyen hozzáférhetők.

A szakértők azonban a kutatás alapján még nem javasolják, hogy az MRSA távol tartása érdekében mindenki kezdjen el kávét vagy teát inni, mert véleményük szerint egyetlen tanulmány alapján ez elhamarkodott következtetés lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.