Vérfertőzést, tüdőgyulladást is okozhatnak

Durva baktériumokat is beszippantunk a cigivel?

A cigi egy masszív "baktériumgyár", mely számos, baktériumok által okozott betegséget idézhet elő a dohányosok esetében.

2011.06.20 08:50kamaszpanasz.hu

Köztudott, hogy a cigarettafüst több száz olyan mérgező vegyi anyagot tartalmaz, melyek károsak az egészségre. A Maryland Egyetem tudósai szerint azonban nem ez az egyetlen veszély.

Négy eltérő márkájú, közkedvelt cigarettatípus DNS-vizsgálatának eredményei szerint a cigaretták már az első pillanattól kezdve több száz eltérő baktériummal szennyeződnek meg. Valójában ugyanannyi baktérium szennyezi meg a cigit, mint amennyi vegyi anyagot tartalmaz.

„Az általunk tesztelt, kereskedelmi forgalomban kapható cigaretták tele voltak baktériumokkal, azonban nem hittük volna, hogy ezek között a baktériumok között olyan sok fertőző típusú is rejtőzik”
mondja Amy R. Sapkota, a Maryland Egyetem professzora.

Sapkota és társai mind a négy fajta cigaretta esetében hasonló típusú baktériumokat véltek felfedezni. A vizsgálatok eredményei szerint a cigaretták olyan baktériumokat tartalmazhatnak, melyek tüdőgyulladást vagy vérfertőzést is okozhatnak.

A legjellemzőbb baktériumok:

- Acinetobacter: vérfertőzést és tüdőgyulladást vált ki.
- Bacillus: egyes típusai lépfenét és ételmérgezést okoznak.
- Burkholderia: egyes típusai légzőszervi megbetegedéseket okoznak. 
- Clostridium: az ételmérgezéssel kapcsolatos betegségekhez és a tüdőgyulladáshoz kapcsolható.

- Klebsiella: tüdőgyulladáshoz, vérfertőzéshez, vagy egyéb fertőzésekhez kapcsolható.

Ezek az élőlények hozzájárulhatnak mind a fertőzéses, mind a krónikus megbetegedések kialakulásához a dohányzók és passzív dohányzók esetében is.

A kutatók a továbbiakban folytatni kívánják a kutatást, hogy felfedjék, a baktériumok milyen mértékben járulnak hozzá a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásához.

A legfontosabb annak tisztázása, hogy a baktériumok túlélik-e cigaretta elégésének folyamatát, s bekerülnek-e az emberek tüdejébe, ahol tovább tudnak terjedni. Vannak bizonyítékok, melyek bizonyos baktériumok ilyen módon történő terjeszkedéséről tanúskodnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.