Salátás rekeszben a legtöbb baktérium

Ne ájuljon el: ez a hűtő legveszélyesebb helye!

Nem is hinnénk, miféle helyek tartogathatnak veszélyt számunkra. A hűtőszekrény alsó rekesze például, amely tele van finom zöldségekkel...

2011.10.19 18:55ma.hu

A hűtőszekrények salátatároló rekeszei 750-szer többet tartalmazhatnak a még viszonylag biztonságosank tartott baktériumszintnél. A gyilkolni is képes baktériumok - mint amilyen az E.coli, szalmonella, lisztéria - is köztük lehetnek.

A kutatók 30 otthoni hűtőszekrény salátatároló részét tesztelték, és megállapításuk szerint átlagosan 7850 baktérium-kolónia volt megtalálható bennük négyzetcentiméterenként. Némelyik minta négyzetcentiméterenként 129 ezer baktériumot mutatott ki.

Ráadásul mindezt olyan helyen, amelyet a legtisztábbnak tartanánk a hűtőben... Paul McDonnell, a Cannock-i Microban Europe munkatársa, aki a tanulmány vezette, elmondta: a hűtőszekrény normális esetben arra szolgálna, hogy az ételeket biztonságba helyezzük és minimalizáljuk a baktériumok jelenlétét, a penészedés lehetőségét. Jelentős probléma tehát ez.

A hűtők minősége és működése különösen fontos meleg időben, amikor a baktériumok még nagyobb számban "támadnak".

"A hűtőszekrényben levő alacsony hőmérséklet csupán a baktériumok szaporodását akadályozza, a gyakori tisztítással egyetemben. Ám ha a baktérium megveti a lábát, és a helyet nem takarítják rendesen, egy idő után nagyon elszaporodik."

A szakember hozzátette: sajnos gyakori, hogy a hűtő tisztítása közben az elszeparált salátás rész kimarad. Igazi melegágyává válik ezzel a baktériumoknak.

Nagyon alaposan tisztítsuk tehát a hűtőt, és minél gyakrabban, ha nem szeretnénk semmilyen kórokozót beszerezni a saját frizsiderünkből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.