Tíz dolog, ami biztos egészségtelen a frigóban

Jól nézd meg a hűtődet: ott vannak...?

Ha úgy is gondoljuk, mi - többnyire - egészségesen táplálkozunk, egész biztos, hogy ha kinyitjuk a hűtőszekrényt, el fogunk csodálkozni.

2011.08.26 10:30ma.hu

Fittek és egészségesek akarunk lenni? Nem kell feltétlenül hamburgert majszolnunk ahhoz, hogy valóságos katasztrófát okozzunk az alakunkra nézve.

Lehet, hogy a hűtőszekrényünkben is lapul jó néhány dolog, amiről első ránézésre nem gondoljuk, hogy igencsak hizlal. Nyissuk ki a frizsidert, és nézzük jól át a kínálatot. Egész biztos, hogy lesz pár extra kalóriás, túlságosan sózott-, zsíros-, cukros étel.

Íme a top 10-es lista, mit érdemes eltávolítanunk?

- Majonéz: könnyűnek és lágynak tűnik, mégis kalóriabomba! Plusz zsírt adunk hozzá vele az egyébként egészséges ételeinkhez. Nem számít nagy problémának, ha csak egy-két teáskanálnyit fogyasztunk belőle, de általában sokkal többet szoktunk.

Egy negyed csészényi majonéz elfogyasztása 360 kalóriát jelent! Helyette a mustár, a barbecue szósz, a salsa és taco szószok jelenthetnek megoldást.

- Édes italok: a cukros üdítők mindenhol ott vannak. Kevés olyan család van, akinek a hűtője nem tartalmaz legalább kettőt. Ide tartoznak a jeges teák, a sport- és energiaitalok is. Üres kalóriák, tápanyagok nélkül. Ráadásul ha isszuk őket, nem eszünk majd kevesebbet. Ez a tiszta vízzel érhető el!

- Alkoholos italok: szintén üres kalóriák, a szervezet nem tudja őket energiaként hasznosítani. Hizlalnak, a máj- és az agysejtek pedig pusztulnak a túlzott alkoholfogyasztás következtében.

- Feldolgozott húsok: az ebédre szánt kész termékek szükségtelen nátriumlöketet adnak sótartalmuk miatt, és sok esetben zsírosak is. A túlzott sófogyasztás ártalmairól már bőségesen hallhattunk, rákkeltő és számos egészségügyi probléma származik belőle, például a magas vérnyomás.

Fehérje- és vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, grillezett vagy párolt húsokat fogyasszunk inkább, elsősorban csirkét, pulykát, sült marhát.

- Kolbász és hot dog: ugyancsak a fenti kategóriához tartozik. Sokan használják őket gyors vacsoraként, sokat téve ezzel ugyanolyan gyors hízásukért.

- Zsíros tej és tejtermékek: míg a tejtermékek fehérjét, kalciumot, B12 vitamint is tartalmaznak, ne a zsírosabb változatokat tartsuk otthon! Sokkal jobb megoldás a zsírszegényeket választani - legyen az tej, joghurt, vagy sajt - mert ezek valóban jó hatással vannak az egészségre.

- Doboz jégkrém a fagyasztóban: méretes adag ráadásul. A nyári napokra jól feltankoljuk a hűtőt ilyesmivel, és képesek vagyunk vacsora után, a tévé előtt ülve is elmajszolni egy-egy adagot. Nem titok, hogy extra kalóriákat szabadítunk magunkra.

Vannak zsírszegény, cukormentes változatok is, ha már jégkrémre vágyunk, és lehetnek ugyanolyan ízletesek!

- Krémes salátaöntetek: bár maga a saláta nagyon jó választás, ha fittek akarunk maradni, nem mindegy, mivel öntjük le azt! Sok salátaöntet hizlal, miközben azt gondoljuk, egészségeset eszünk. Kis adagban nem vészes, de keressünk light változatokat, vagy ecettel, zsírszegény joghurttal készítsük az öntetet.

- Margarin és vaj: több mint valószínű, hogy telített zsírban gazdag a termék. Sok margarin tartalmaz egészségtelen transzzsírokat, de vannak, amelyeket ma már "megreformáltak". Jól nézzük meg az összetételét. A főzéshez, sütéshez pedig jobb repce- vagy olívaolajat használni, mint margarint.

- Van-e e hűtőben fagyasztott sültkrumpli? Amit csak elég bedobni az olajba, és máris kész a köret? Egy kis adag is sok kalória és zsír, a sótartalomról nem is beszélve. A burgonyának is vannak sokkal egészségesebb elkészítési módjai, használjuk ezeket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.