A jo-jó effektus nem tesz tönkre

Fogyókúra tévhitek, amiktől csak kövérebb leszel...

Kérdezz meg tíz embert diétás tippjeiről, és tíz eltérő választ fogsz kapni - a valós tanácsok között akad számos tévhit is, amelyekkel inkább csak rontunk a fogyókúrán, mint hogy segítenénk magunkon!

2011.08.24 10:30ma.hu

A legtöbb fogyni vágyó kinéz magának néhány szabályt, amelyről úgy érzi, követni tudja, és aszerint kezd fogyókúrázni - egész életében, amikor szükségét érzi. Ám számos dolog, amelyet hallottunk, amelyeket mondtak nekünk a diétával kapcsolatban, tévhit lehet.

Nancy Snyderman
egészségügyi szakértő az NBC News-nál, valamint a Diéta tévhitek, amelyek kövéren tartanak bennünket című kötet szerzője állítja: minél előbb felülvizsgáljuk ezeket, annál előbb leszünk valóban vékonyak!

De milyen tévhitekről van szó?

1. "Minél többet edzel, annál jobb!"

Régóta tudjuk, hogy a testmozgás igen jó módszer a testsúly csökkentésére és az egészség általános megőrzésére. Csakhogy az edzés túlzásba vitelével éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk! Tegyük fel, hogy a hét 7 napján ellátogatunk az edzőterembe: nemcsak lenullázzuk az energiánkat, de gyengítjük az immunrendszerünket, túlterheljük az ízületeinket.

Az izmoknak is szükségük van rá, hogy "magukhoz térjenek" a megerőltetés után, és újra hatékonyan edzhessünk. Hogy ne hajtsuk túl magunkat, legalább egy-két nap ne folytassunk edzést, és váltogassuk a gyakorlatokat is: ha egyik nap a karokra erősítettünk inkább, másnap a láb legyen a főszereplő.

2. "Az izom többet nyom, mint a zsír"

Ha keményen edzünk, a mérleg nyelve azonban többet mutat, mint szeretnénk, hajlamosak vagyunk arra fogni: "ez csak az izom súlya". Az izom nem nyom többet a zsírnál, ám mivel sűrűbb nála, ez lehet a benyomásunk.

Ha több izom van rajtunk, a zsír is kisebbnek tűnhet, mi pedig vékonyabbnak. Van egy lényeges különbség: fél kilónyi izom 50 kalóriát éget naponta, addig fél kilónyi zsír csak két kalóriát. Az aerobik gyakorlatok, a biciklizés, futás, stb., lefaragja a zsírt, míg a súlyemelgetéses edzés az izomtömeget növeli.

3. "A friss zöldség és gyümölcs sokkal táplálóbb a fagyasztottnál"


Nem igaz, ugyanis a fagyasztott és konzervbe zárt zöldségek, gyümölcsök is ugyanolyan táplálóak és egészségesek. Sőt még gazdaságosabbak is. Számos konzervbe, dobozba csomagolt termék táplálóbb a friss változatnál. Sok zöldség főve még előnyösebb: így a paradicsom és a répa is, előbbi esetében az likopin antioxidánst, utóbbinál a béta-karotint ilyen módon jobban hasznosítjuk.

4. "Több kilót szedünk fel télen"

Amikor a hőmérséklet egyre lejjebb megy, szervezetünk zsírt kezd felhalmozni megfelelő "szigetelésképpen" - véljük. Nem egészen ez történik. Anyagcserénk valóban gondoskodik róla, hogy a hidegebb időben is melegen tartson: azzal, hogy "felpörög", vagyis igazából több kalóriát égetünk naponta. Tehát ha hízunk télen, azt az étkezési szokásainknak köszönhetjük.

5. "A korral szaladnak fel a kilók"

Ez a tévhit azért alakulhatott ki, mert a hason a kilók egyre szaporodnak, ahogy idősebbek vagyunk, csakhogy ez elkerülhető. Ennek a zsírnak nagy része részben a hormonális változások, részben a szülések, valamint a gyengülő csontok eredménye. A has megereszkedését és a felesleget elkerülhetjük erősítő edzésekkel. Már heti két alkalom segíthet, hogy szebben nézzen ki a hasunk.

6. "A jo-jó effektus tönkreteszi az anyagcserét"

A jo-jó diéta nem árt meg, de frusztrálónak frusztráló lehet, hiszen az egykori sikerélmény egyszercsak oda, és megint keményen kell küzdeni, hogy jól nézzünk ki. És mert azt jelenti, hogy még mindig nem találtuk meg a számunkra ideális diétát, amely hosszútávon karcsún tart.

7. "Nagyobb mértékű fogyás kell ahhoz, hogy az egészségügyi előnyöket tapasztaljuk"


Ez sem igaz, mivel már egy kis mértékű fogyás esetén is tapasztalható javulás az egészségügyi állapot terén.

Minden két kilóval, amellyel kevesebbet nyomunk, javul a koleszterinszint, és a vérnyomás is csökken, ha csak kb. 4 kiló is a fogyás! A szervezet gyorsan elfogadja és meghálálja a gondoskodást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.