Íme a legjobb diéták, csokorba gyűjtve

Mi a valódi célod? Olyan a fogyókúrád!

Megszületett a diétás módszerek új rangsorolása. Hogy kinek mi a legjobb, attól függ, hogy mik az egyéni céljai: fogyni akar, a vérnyomását akarja kordában tartani, vagy esetleg cukorbajjal küzd.

2011.06.15 08:50medipress.hu

Első helyen a Súlyfigyelők (Weight Watchers) diéta végzett, szorosan a nyomában Jenny Craig-gel és a Nyers Diétával (Raw Food Diet) -  a US News & World Report ranglistája szerint.

Az összesítésben a „Dash” Diéta vitte el a pálmát a Mediterrán Diéta elől. A Dash (a magas vérnyomás elleni diétás megközelítés rövidítése) legyőzte a többi 19 indulót, melyek közt szerepelt az Atkins, Jenny Craig és a Slim-Fast, és elnyerte a legjobb általános diéta címet.

A tanulmány

A kutatók megvizsgálták 20 diéta profilját, melyet 22 szakértő tekintett át (dietetikusok, a cukorbaj és a szívbetegségek specialistái, stb.). Hét kategória alapján állították fel a rangsort: rövid távú súlycsökkentő hatás, betarthatóság, tápanyagtartalom, cukorbetegség megelőzése és kezelése, szívbetegséggel kapcsolatos hatása.

Öt besorolás szerint is osztályozták őket: legjobb általános diéta, legjobb kereskedelmi diétás terv, legjobb fogyókúra, legjobb cukorbeteg-diéta, és a leginkább szívbarát diéta.

A Dash lett a legjobb cukorbeteg-diéta is a Mayo Klinika diétája előtt. A szívbetegeknek szóló kategóriában pedig az Ornish diéta bizonyult legjobban, és a TLC (Terápiás életmód-váltás) végzett a második helyen.

Egyik diéta nagy hangsúlyt fektet a mozgásra, a másik a támogatásra, de a diéta középpontjában elsődlegesen az étel áll.

Az Egyesült Államok felnőtt lakossága körében 34 százalékos a túlsúlyosak aránya, és ugyanennyi az elhízottaké is. Az adat a Betegségellenőrzési és Kezelési Központ 2007-2008-as felméréséből származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.