Ránézésre egészséges, de hizlal!

Vigyázat: csalók a diétás menüben!

Bizonyos ételekkel, melyekről azt hisszük, diétásak, bizony alávághatunk a fogyókúránknak. Jól nézzük meg, pontosan mit is tartalmaz egy-egy menü.

2011.03.29 10:50ma.hu - Fotó: WebMD

Ránézésre salátafélék tarkítják a választott ételt, ezért azt gondoljuk, bátran fogyaszthatjuk, hiszen diétás - csakhogy egyes egészségesnek kinéző ételek is tartalmazhatnak olyan hozzátevőket, melyekkel inkább hátráltatjuk a fogyást, mintsem elősegítjük. Lássunk néhány példát.

Cézár saláta

Ugye mindenkinek ismerős? Tipikus választás, ha egy étteremben például nem tudunk igazán diétás menüt találni - ilyen többnyire mindenhol van, csirkedarabokkal és salátával készül - no meg néha kenyérdarabkákkal. Egy kisebb adag is 300-400 kalóriát jelenthet így, és 30 gramm zsírt, különösen, ha a salátaöntet is hizlaló alapanyagokból készült. A parmezán sajtot se vigyük rajta túlzásba!

Smoothie

A mostanság divatos smoothie sokszor akár 80 gramm cukrot, 350 kalóriát tartalmazhat, nincs benne fehérje és sok esetben friss gyümölcs sem. Az édesítők és a fagyi miatt pedig gyakorlatilag nem jobbak, mint egy milkshake. Rendeljünk belőle kis adagot, és jobb, ha zsírszegény joghurtból és tejből, protein porból vagy friss gyümölcsből készül.

Fotó: Foodfolio

Energiaszeletek

Jól nézzük meg az összetételüket. Előfordulhat, hogy nem mások, mint hizlaló, akár 500 kalóriás édesség szeletek, melyeket azonban a sportolók, a táncosok például gyakran fogyasztanak az energiatartalom miatt. Olyat válasszunk, amely maximum 200 kalóriát tartalmaz, és 5 gramm rostot, fehérjét, az ilyenek valóban adnak energiát.

Csirkés burrito

Nem a babbal van gond, a burritóban vörös hús sincs - mi lehet a baj? A telített zsír, a sajt, a szósz annál inkább. A tortilla tésztája sem mellékes, hiába tűnik egy burrito könnyed ételnek.

Diétás kóla

A legjobb, ha sem sima, sem diétás kólát nem iszunk, mert ez is lehet becsapós. Szinte semmivel sem jobb egy light szénsavas üdítő egy normálnál.

Zsíszegény vagy zsíros tej?

Nem meglepő, hogy a kétszázalékos zsírtartalmú tejnél diétásabb a zsírszegény. De aki jobban szereti a zsírosabb tej ízét, fokozatosan váltson, először kevesebb zsírtartalmúra, majd a zsírszegényre, hogy megszokjuk az ízt.

A becsapós ételek közé tartoznak egyébként azok a tejjel készült kávékülönlegességek is, melyekbe bár lehet, hogy nem teszünk cukrot, diéta esetén a tetején levő hab díszítésből is elég "bajunk" származik.

Az ilyen, nagyon is mutatós, csokiöntettel is megspékelt kávék ugyanis akár 580 kalóriát is jelenthetnek, a telített zsír tartalomról nem is szólva.

Fotó: WebMD

Reggeli muffinok

Az rendben van, hogy reggel fogyasztjuk őket, sokkal inkább így tegyünk, mint ha este kebeleznénk be a muffinokat. Egy méretes, édes muffin-nal azonban akár 500 kalóriát is elmajszolhatunk, és 11 teáskanál cukrot.

Ne válasszunk nagyokat, és sokkal jobb választás például az is, amelyik teljes kiőrlésű lisztből készül.

Nézzük meg jól a joghurtot

A joghurtok jót tesznek a gyomornak, az emésztésnek, fehérje- és kalciumdús ételek, ám sok esetben megdöbbentő mértékben tartalmaznak hozzáadott cukrot, édesítőt. Jobb, ha alaposan megnézzük a csomagoláson az összetételt.

Light olívaolaj?

Egy light-nak feltüntetett olíva olaj nem sokkal jobb egy átlagosnál, inkább a színe és az íze "light": az extra szűz olívaolaj mindig jobb választás!

Ice tea

Sokan úgy hiszik, jobban teszik, ha a cukros üdítők helyett inkább jeges teát isznak. Ez sem a legjobb megoldás azonban, mert számos jegestea tartalmaz hozzáadott cukrot. Egy üveggel több, mint 200 kalóriát fogyasztunk el és közel 60 gramm cukrot. Keressük az ízesítés nélkülieket, vagy a gyógynövényes jeges teákat.

Pattogatott kukorica

Csak a kevés sóval készültek nem hizlalnak nagymértékben. Általában minden egyéb ízesített típus - különösen mikrosütőben elkészítve - legalább 9 gramm rossz zsírt tartalmaz.

Káposzta saláta

A káposzta remek választás, ha diétázunk. De! Ha a káposztasalátát egyéb összetevőkkel keverik, így például majonézzel - mint egyes népszerű gyorséttermekben - máris egy diéta-katasztrófával állunk szemben. Zsírszegény joghurttal sokkal célszerűbb elkészíteni egy káposztasalátát!

Egészséges saláta, egészségtelen öntet

A salátöntetekkel vigyázzunk. A salátákat kedvelők is megunják sokszor az unalmas ízt, ezért előfordulhat, hogy olyan öntettel zúdítják nyakon a salátájukat, ami viszont távolról sem diétás.

Jobban tesszük, ha spenótot, mustárt, feta sajtot teszünk a salátához a dús és esetlegesen hizlaló öntet helyett, illetve ecettel, kis olívaolajjal ízesítjük kalóriamentesen!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.