A "véletlenül" elfogyasztott "apróságok"

Ismerd fel a legnagyobb diétagyilkosokat!

Elkeseredetten tapasztaljuk, hogy küzdelmünk ellenére nem mozdult el a mérleg nyelve? Talán észre sem vesszük, milyen hibákat követünk el a diétázás folyamán.

2011.04.07 10:50ma.hu - Fotó: WebMD

A legjobban induló diétákat is kisiklathatja, ha az ember nekikeseredik - hetek óta fogyózik, de nem fér rá a kedvenc farmerja, és a mérleg nyelve sem igazán mozdult el. Mi lehet a baj? Íme néhány hiba, amelyet hajlamosak elkövetni a diétázók!

Most azonnal!

Elszántak vagyunk, és elhatározzuk: legalább 4 kilótól gyorsan meg akarunk szabadulni. A gyors diéta abból áll, hogy nem eszünk semmit, csak káposzta levest és grépfrútot egész nap. 1000 alá csökkentjük a kalóriabevitelünket - csakhogy ilyen esetben lassulásra szoktatjuk az anyagcserét. Ha pedig visszatérünk a normális evéshez, gyorsabban hízunk vissza, mint hinnénk.

Kihagyjuk a reggelit

Sokan úgy vélik: a reggeli elhagyása jó módszer arra, hogy a kalóriákat visszafogjuk, de ez nem segít, sőt. Ráadásul azt érjük el, hogy egész nap éhesnek érezzük majd magunkat, esetleg napközben be nem tervezett nassolást iktatunk be, ebédre pedig nagyobb adag ételt eszünk. Egy fehérje- és rostgazdag reggeli csökkenti az éhségérzetet!

A tapasztalatok szerint azok az emberek, akik fogyasztanak reggelit, sokkal nagyobb eséllyel őrzik meg jó alakjukat.

Amikor nem figyelünk oda...

Az rendben van, hogy a fő étkezéseknél észben tartjuk a kalóriákat. De mi a helyzet a napközben, "véletlenül" elfogyasztott "apróságokkal"? Egy szelet süti az irodai megbeszélésen; belekóstolás a gyermekünk fagyijába; az íróasztalunkban tartott rágcsálnivaló, és még sorolhatnánk.

Ezekhez észrevétlenül is hozzányúlunk, mert úgy gondoljuk, nagy baj belőle nem lehet. Pedig a legjobban megtervezett diétát is agyonvághatják.

Abba sem gyakran gondolunk bele, hogy a kalória az italunkban is lehet. A cukros üdítők ráadásul nem csökkentik a szomjúságot, sőt. Egy finom kávé - főleg tejszínhabbal -, egy alkoholos ital mind-mind hizlaló lehet.

Sokan isznak túl kevés vizet. Ez helytelen, hiszen a szomjúság csillapításának ez a legjobb módja, és nagyon egészséges, ráadásul kalóriaégető. Ha nem jut elég folyadékhoz a szervezet, az anyagcsere sem működi megfelelően, vagyis a fogyás jóval lassúbb lesz.

Ami segíthet

Előnyös nassolnivalók ellenben például a diófélék - persze nem korlátlan mennyiségben. A tapasztalatok szerint a napközben ilyesmit rágcsáló emberek sokkal inkább maradnak soványak, mint akik nem tudnak ellenállni napközben egy-egy hizlaló "apróságnak".

Válasszunk alacsony zsírtartalmú készítményeket, csökkentett szénhidráttartalmú péksüteményt.

A tejtermékeket sem kell feltétlenül kerülni. Kutatók szerint a szervezet több kalóriát éget, ha elegendő kalciumhoz is jut. Persze jobban tesszük, ha zsírszegény tejet, sajtot és yoghurtot fogyasztunk.

Ha sietősen kell bekapnunk valami ételt, ne csábuljunk el a hamburgerek irányába. A gyorséttermek kínálatából is választhatunk salátás menüt.

Végezetül ne méretszkedjünk minden áldott nap! Ilyen rövid idő alatt nem mennek le a kilók, és csak frusztrálttá tesszük magunkat. Jobban tesszük, ha hetente egyszer állunk rá a mérlegre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.