Rovardiéta vár ránk?

2020-ra már a hangyagulyásnak is örülni fogunk

Különösnek hangzik, de a hús annyira drága lesz 2020-ra, hogy az emberek a rovarokból készült ételekre is rá fognak fanyalodni - legalábbis erre a követeztetésre jutott egy tudományos konferencia, amely a rovarok és a jövő étrendje közötti kapcsolatot kutatta.

2011.04.03 10:18greenfo.hu

A világ államainak 80 százalékában kóstolnak, vagy fogyasztanak az emberek rovarokat. Bár nem mindegyik ehető, azért ezerféle rovarból ízletes és igen egészséges étel készíthető. Évszázadokon keresztül szinte természetes volt, hogy az afrikai népek vagy épp az ázsiaiak és az ausztrálok megegyék a hangyákat vagy a különféle sült lárvákat, de Thaiföldön most is nagy a divatja, hogy az útszélén bogarakat és sáskákat sütnek. A rovarokra való átállást nemcsak a kényszer szülheti, hanem az is, hogy a tudósok szerint a mai csirkénél, a halnál és a marhahúsnál sokkal egészségesebb és tápanyagban igencsak gazdag rovar.

A Wageningen Egyetem professzora, Marcel Dicke nemrégiben azt nyilatkozta a Wired magazinnak, hogy az embereknek meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, hogy rovarokat egyenek, mivel 2020-ra már nem lesz olyan nagy a választék húsból és az is nagyon drága lesz. A professzor azt szeretné elérni, hogy a megváltozzon az emberek hozzáállása a rovarokhoz és a vállalkozók is meglássák a lehetőséget a rovarok feldolgozásában.

Dicke négy éven át kutatta Hollandiában, hogy miként lehetne a rovarokat valahogyan beintegrálni a nyugati konyhába alapanyagként.

Hamm?


A Wenningeni Egyetem 70 megbízott kutatója azt is kiderítette, hogy a bolygó lakosságának 80 százaléka akár tud róla, akár nem, fogyaszt rovarokat. Földön élő rovarok ugyanis például szinte minden paradicsom konzervben, vagy mogyoróvajban jelen vannak.

Alacsony koleszterinszintjük és magas proteintartalmuk miatt a rovarokkal való táplálkozás kevesebb szemetet termel, mint amikor az élő csirke kopasztása és feldolgozása után a csirke ¾-ét kidobjuk.

Vannak azért arra utaló jelek, hogy a rovarok fogyasztása megmozgatja az emberek fantáziáját és a gazdagabb nyugati országokban bizony sok pénzt költenek arra, hogy előre elkészített tarantula pókot vagy épp skorpió gubát egyenek. Tanya McMullen a Selfridge áruház vezetője egyelőre nem tudja, hogy divatról van szó, vagy az emberek tényleg vonzódnak a különös alapanyagú ételekhez. Az azonban tény, hogy az elmúlt 12 hónapban 20 százalékkal emelkedett ezekből az ételekből a bevétel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.