Féltékenyek a diétázók sikerére a többiek

Aki sokat fogy, azt elhagyják a barátai?

A barátok szabotálhatják az ember diétáját. Rávehetik, hogy egyen zsírosabb ételeket, nehogy soványabb legyen, mint ők. Mindenki örömmel üdvözli duci barátja bejelentését, hogy mostantól odafigyel a súlyára, csodálattal szemléli az első kilók leolvadását - amíg ki nem derül, hogy az illető elszánt.

2011.03.25 13:00medipress.hu

"Majdnem 3 kilót fogytam, már ennyivel látványos volt a változás" - meséli a 45 éves Sarah, két gyermek édesanyja.

"Találkoztam egy barátommal Mayfairben, egy hotelben. Gondoltam, én majd csak teát iszom, nem eszem süteményt. A barátom mézesmázosan tukmálta rám a nyalánkságokat. Baljóslatúnak tűnt. Tolta felém a sajttortát, és könyörgött, hogy a kedvéért egyem már meg. Nem akartam megsérteni, ezért engedelmeskedtem."

Nem számít, hogy a barátok közül ki kövérebb, vagy soványabb, ha a környezetükben valaki fogyni kezd, fenyegetve érzik magukat.

Ha valaki valóban le akar fogyni, ne hallgasson a tanácsaikra. Meglepő azonban, hogy minél vékonyabb az illető barát, annál kevésbé állhatja, ha egy kövér társa a szeme előtt változik meg.

A 29 éves Victoria így emlékszik vissza arra az időszakra, mikor fogyókúrázott:

"Nők támadtak le azzal, hogy vigyázzak, nehogy öregebbnek tűnjek soványan, vagy aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy többé már nem leszek a régi önmagam. A reakciójukat egy az egyben a saját testsúlyukkal kapcsolatos érzéseik vezérelték. Az idegbajos sovány barátaim, akik naponta méricskélték magukat, sokkal idegesebbek lettek, mint azok a kövérek, akik feladták a küzdelmet. Mintha mindegy egyes, általam leadott kiló érvénytelenítette volna az ő soványságukat."


Sally Austen pszichológus szerint a jelenség magyarázata az evolúcióban keresendő.

"A barlanglakó nőknek még nagy darabnak kellett lenniük, hogy helyt állhassanak egy lehetséges versenyhelyzetben. A másodperc törtrésze alatt fel tudjuk mérni az erőviszonyokat, és hogy mennyi az esélyünk a túlélésre. Erősebb-e nálunk a másik, le tudna-e győzni egy küzdelemben?"

"El tudja-e hódítani a társunkat (aki a megélhetés forrását jelentette)? És így tovább. Pár ezer évvel később ugyanez a harc folyik, csak itt már nem annyira a fennmaradás a tét. Ha egy másik nővel találkozunk, automatikusan arra gondolunk, hogy csinosabb nálunk, és a férjünk el fog hagyni miatta, esetleg már nem leszünk elég jók arra, hogy barátkozzon velünk."

"Mindenki a soványságot isteníti." - erősíti meg a 36 éves, bankárként dolgozó Emily, aki egy év alatt számtalan ruhaméretet karcsúsodott.

"Az emberek megijednek, hogy így nagyobb befolyásra teszünk szert. Elbizonytalanodnak, ha a környezetükben bárkinek is megváltozik az addigi helyzete. Épp múlt héten hallottam meg véletlenül, hogy a férjem egyik barátja kifogásolta, miért hagyta, hogy ennyit fogyjak, mert így a végén még uralkodni fogok rajta. Gondolom, csak viccelt, de azért meghökkentett, hogy pár kiló lefaragása ugyan mit is változtatna a kapcsolatomon?”


Dr. Pierre Dukan, a Dukan diéta atyja elmondta: "Meg kell tanulni kivédeni a szabotázs-kísérleteket. Sőt, a támadásokat saját hasznunkra kell tudnunk fordítani. A megjegyzések csak megerősítik, hogy fogyunk, jobban nézünk ki, szebbek vagyunk, igazi győztesek, és egyszerűen féltékenyek ránk. Büntessük csak őket tovább!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.