A fogyáshoz is hatékony társ

Szuper zöldséges koktél receptek

Nemcsak a méregtelenítő kúrák alkalmával érdemes elkortyolgatni egy-egy hasznos zöldségkoktélt - akár naponta is ihatunk belőle! De melyek a legjobbak?

2011.02.03 14:00napidoktor.hu

Nincs is talán jobb módszer szervezetünk egészségesen tartására, mint ha a rendszeres mozgás és mértéktartó étkezés mellett gyakori zöldség-, illetve gyümölcskoktélokkal viszünk vitamint és hasznos anyagokat bele.

Érdemes napi gyakorlattá tenni, határozottan fittebbnek érezzük majd magunkat.

A zöldségek és a gyümölcsök nyersen a leghatékonyabbak. Ilyen formában őrzik meg leginkább vitamin-, ásványi anyag és enzim tartalmukat. A nem ritkán tartósítószerrel ellátott, készen kapható natúr levek helyett készítsünk otthon hasznos koktélokat.

Ezek az egészséges és finom italok nemcsak könnyen emészthetőek, de segítenek fenntartani az energiánkat, alkalmasak méregtelenítésre, lúgosításra, és a léböjtkúra kiváló kellékei is.

Fel leszünk vértezve a kimerültség és a betegségek ellen is, ha naponta öt alkalommal frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglé elfogyasztását iktatjuk be az étkezéseink közé.

Fokozzák az anyagcserét, a bélmozgást, és biztosítják akár a napi egy liter folyadékbevitelt is.

A változatosabb koktélokban többféle zöldség és gyümölcs szerepel, melyeket centrifugával, turmixgéppel pépesíthetünk, keverhetünk össze, így lesz belőle könnyen fogyasztható ital.

Vagdossuk fel apró darabokra a hozzávalókat, és rakjuk a turmixolóba, ha pedig kevésbé tartalmaz levet a gyümölcs vagy a zöldség, vizet is keverjünk hozzá. A zöldségek leve önmagában nem túl finom. Keverjük össze bátran gyümölcslével. A koktélokba olykor sót, mézet, cukrot vagy fűszernövényeket is raknak.

Ezt mindenki tegye ízlése szerint.

Répalé, több változatban

Népszerűség szempontjából élen jár a sárgarépás koktélok. A répa levét zellerrel és egy kis almalével, citromlével keverhetjük.

Feldob, ha gyengének érezzük magunkat, és vérproblémák esetén is segítséget jelent. A sárgarépa leve szabályozza a vérnyomást, segíti az emésztést, tisztítja a vesét, erősíti a májat és a beleket. A szem és a fogak is egészségesebbekké válnak tőle.

Keverhetjük a répát céklával. Tegyünk a turmixolóba egyforma mennyiségű répa- és céklalevet. Citromlé ebbe is kerülhet, ahogy egy kis bors is. A cékla is tisztító hatású. A koktél remek máj- és vesetisztító, menstruációs panaszokon is segít.

Különösen jóízű a koktél, ha a répát naranccsal és zöldcitrommal vegyítjük. A sárgarépát uborkalével, petrezselyemmel is kombinálhatjuk. Az uborka jó vízhajtó, magas- és alacsony vérnyomásra is hasznos, bőrbetegségekre is alkalmazzák.

Jól kezelhető vele a fogínybetegség. Ha az uborkás répalét céklával is keverjük, a köveket is sikeresen kihajthatja a szervezetből.

Zöldségkoktélok különféle bajokra

Nyugtató zöldségkoktél készíthető ugyancsak a sárgarépa felhasználásával. Kell hozzá két paradicsom, két fokhagymagerezd, két brokkoli rózsa és egy két centis gyömbérgyökér is. Rendszeresen igyuk menstruációs panaszok ellen a répa, kisebb hagyma, egy gerezd fokhagyma, és egy alma felhasználásával készült koktélt.

A hormonháztartást egyensúlyozza ki, ezáltal a görcsök is csökkennek. Az ellenállóképességet fokozza a két paradicsom, két sárgabarack, egy grépfrút és egy csokor petrezselyem felhasználásával készült koktél, melyet érdemes minden étkezéshez fogyasztani.

Ötletes variációk az egészségért


A választható és összeturmixolható zöldségek tárháza igen nagy, a variációknak csak a fantázia szab határt. Készíthetünk leveket szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Így például, ha szeretjük, akár spenótból, sóskából, kelkáposztából is készülhetnek.

Talán furcsának hangzik, de jóízű és egészséges a barackos spenótos, az almás-spenótos, a kelkáposztával és körtével készült, a banános-pitypangos, banános-kelkáposztás változat is. Kipróbálhatjuk a káposztát almával keverni.

Számos variációt készíthetünk, a papaya, a datolya, a mangó, eper, ananász is remek alkotóeleme lehet a gyorsan elkészíthető és frissítő koktéloknak.

A legjobbak azok a koktélok, melyekben 60 százalék a gyümölcs, és 40 a zöldség, mert így elsősorban az édes íz lesz domináns. A zöld levelek miatt azonban érezni a pikáns ízt is.

Természetesen mindig magozzuk ki őket és szedjük le a héját azoknak a hozzávalóknak, melyeket össze szeretnénk turmixolni.

Fontos tudni, hogy az elkészített leveket azonnal fogyasszuk el, mert ha sokáig hagyjuk állni, lecsökken a vitamintartalmuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.