Mi a teendő "túlevés" esetén?

Mindjárt kipukkadok! - Lehet bűnözni diéta közben?

A nagy családi ünnepségek, vacsorameghívások után bizony foghatjuk a fejünket: már megint túl sokat ettünk! Addig nincs gond, amíg utána visszatérünk megszokott étrendünkhöz. De sokan nem teszik meg.

2011.02.28 10:50ma.hu

A recept valójában egyszerű: amikor a gyomor azt mondja, hogy állj, célszerű megállni. Kell-e aggódnunk? Ha a mindennapokban nem is, egy-egy jeles alkalommal túlzásba visszük-e az evést?

A jó hír: ha tudatosan eszünk, és rendszeresen tornázunk, még ezek sem fognak megártani. Rebecca S. Reeves, a Houston-i egyetem professzora úgy véli, senki sem tökéletes a saját étkezési szokásait illetően.

Amit meg kell tanulnunk: időnként megengedhetjük magunknak a túlzásokat - ezért ne is érezzünk bűntudatot -, de utána kötelező visszatérni, folytatódjon a diéta, hogy ne hízzunk el!

A probléma az, hogy sokan nem tudnak megállni, ha egyszer már megengedték maguknak a túlzásba vitt evészetet. Például megígérik, hogy csak a karácsonyi ünnepeket "eszik végig", de aztán folytatják a habzsolást. Mindig jön a "még csak most az egyszer" - mondja az atlantai szívspecialista Allen Dollar.

A legtöbb ember sokkal több kalóriát eszik meg naponta, mint amennyire szüksége lenne, és ha ezt nem észlelik, rövid időn belül kialakul a túlsúly. A fogyókúra első pár napja után jellemző, hogy a többség feladja. Úgy vélik, nincs értelme küzdeni - véli Kathleen M. Laquale táplálkozási szakértő. A tudatosság sokat számít.

Ami még jó megoldás lehet: hétvégén megengedhetünk magunknak egy kis túlevést, de ezt ellensúlyozzuk azzal, hogy hétközben betartjuk a diétát.

Hatásos módszer lehet egyébként, ha nem tudunk ellenállni a habzsolásnak, tegyünk ki az íróasztalunk fölé, a szobánk falára jól látható helyre egy képet saját magunkról, melyen ideális testúllyal vagyunk láthatók. Nemcsak gyönyörködni lehet benne, a zabálástól is elrettent...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.