Hogyan lássuk el a levágott ujjat?

"A nyilvános vécé megöl" - tévhitek, amiknek bedőlünk

Fontoljuk meg, mit is mondtak, mielőtt meghallgatjuk valakinek a wellness-tanácsát. Kering néhány érdekes tévhit ugyanis, amelyeket helyén kell kezelni.

2011.08.25 19:00ma.hu

Nem meglepő, hogy akárcsak a pletykák esetében, a nagy életbölcsességek körében is vannak hamis információk. Az egészségünket érintő tévhitekből van egy rakás. Íme néhány a népszerű, ám valójában kevés igazságot tartalmazó mítoszokból.

1. Hátra kell hajtani a fejet, ha vérzik az orrunk

Ez a megoldás arra jó, hogy a ruhánkat, a kanapét, a szőnyeget megóvjuk a vértől. De nekünk nem, ugyanis a vér így hátrafolyik a torokba, ami még kellemetlenebb, mint maga az orrvérzés. Üljünk le inkább, dőljünk hátra, az orrvérzést csökkentsük úgy, hogy zsebkendővel fogjuk fel a vért, illetve megnyomjuk kissé az orrnyerget az orr kiszélesedésénél.


2. A nyilvános vécé "megöl "

Úgy véljük, a fürdőszoba, a vécé szennyes, mocskos, és igyekezünk semmihez sem hozzáérni.

Ám a tanulmányok szerint az ajtó kilincs, és a vécéülőke relatív biztonságos, mert gyakran tisztítják. Nem úgy, mint a kézszárítót, amely sok kórokozót terjeszthet. Inkább a papírtörlőt használjuk, vagy annak híján a saját nadrágunkat.

3. A zöld váladék fertőzést jelent

Emlékszünk arra, hogy a doktor mindig azt mondta, valahányszor zöld váladékot látott, antibiotikumot ír fel. De a váladék akkor is lehet zöld, ha az immunrendszerünk küzd valamilyen "támadóval". Lehet az baktérium vagy vírus, amin az antibiotikum nem segít.

4. Ha levágjuk az ujjunkat, tegyük jégbe

Nem vagyunk túl felkészültek a bizarr sérülések esetén. Ha valaki levágja az ujját, elsőbbséget mindenképp az ember ellátása élvez, aki éppen levágta egy ujját! Először a vérzést kell elállítani egy szoros kötéssel, majd az ujjat lemosni, tiszta vízzel. Gézzel bugyoláljuk be, és egy műanyag dobozba tegyük, melyet jéggel körülveszünk, illetve hűtünk.

Ha direktben a jégre tesszük, sérülhet és nem biztos, hogy visszaoperálható. Ez a módja, de reméljük, sosem lesz erre a tanácsra szükség!

5. A sült, rántott étel pattanást okoz


A zsíros étrend nem köthető igazán a pattanások, mitesszerek kialakulásához - pontosabban számos tanulmány próbálta ezt bizonyítani, de kudarcot vallott. Ahogyan a csokoládé fogyasztása sem vezet a pattanásokhoz. Túlzásba vinni azért egyiknek a majszolását sem kell!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.