Hogyan maradjunk egészségesek a napon?

"Elég az egyszer is! " - Káros tévhitek a napozásról

Nem kell vészharangot kongatni, napozni még lehet - de nem mindegy, hogyan. A figyelmeztetések ellenére sokan még mindig nem törődnek a naptejjel...

2011.06.07 10:50ma.hu

Sokan gondolják úgy, hogy ha csak egy kicsit napoznak, vagy egyszer bekenték magukat naptejjel, már mindent megtettek a bőrük és egészségük védelmében. Ez azonban nem így van - igen sok nő követi el például azt a hibát, hogy nem használ elég naptejet és nem viszi fel újra a bőrére többször.

A nap folyamán, különösen ha végig a strandon tartózkodunk, két óránként meg kell ismételni a bekenést! Ha pedig vízben voltunk, szintén! Azt is ellenőrizzük, nem járt-e le a naptej érvényessége!

Sose feledjük el a megfelelő folyadékpótlást a napon. Igyunk elegendő vizet a strandon, hogy elkerüljük a dehidratálódást. Előfordul, hogy mégis megkap a nap, ilyenkor használjuk a napozás utáni hidratáló krémet, amely E-vitaminnal készül.

Amennyiben nem bikiniben kell lennünk, a lágy, könnyed, vékony pamut ruha megfelelő védelmet nyújt a nappal szemben.

Kell a D-vitamin

A napozás és a napfény a D-vitamin pótlása szempontjából igen előnyös. A D-vitamin védi az immunrendszert, egészségesen tartja a csontokat és a szívet. A legtöbb ember azonban nem vesz belőle eleget magához, és a kutatók szerint éppen azért, mert keveset vannak napon.

Szervezetünk ugyanis a napfény hatására állít elő D-vitamint. Ésszel tehát lehet napozni, nem kell túlzásba vinni. De D-vitamint a helyes, egészséges táplálkozásból is beszerezhetünk.

Együnk fekete csokit. Egy tanulmány szerint a flavanolban gazdag fekete csokoládé hozzájárul, hogy az UV fény kevésbé tegyen kárt bennünk és öregítse a bőrünket.

Használjunk a nap hajra gyakorolt káros hatása ellen UV ellen védő terméket, és tekerjük be a hajunkat kendővel vagy tegyünk a fejünkre sapkát, amikor napon tartózkodunk.

Vas, a bőrszabotőr?

A csapvíz kis mértékben vasat tartalmaz, amely az után is a bőrön marad, hogy zuhanyoztunk. Tanulmányok szerint a vas molekulák az UV-fény hatására reagálnak, és bőrrongáló szabad gyökök keletkeznek. A nap elleni védelem segít, de a jojoba tartalmú hidratáló krémek is.

Ha kontaktlencsét viselünk vagy érzékeny a szemünk, az arcunkra gyermekek számára készült naptejet kenjünk. A szánkat védjük napfényvédő ajakápoló krémmel.

Ne feledjük, hogy 10 és 15 óta között nem tanácsos napon tartózkodni - ekkor tűz a legjobban -, ahogyan azt se, hogy a felhőkön át ugyanúgy átjut a szűrt napfény, és leéghetünk miatta.

Fontos tudni, hogy a napfény ellen védő termékeinknek az UVA és UVB fény ellen is védelmet kell biztosítaniuk: az UVA mélyen a bőrbe hatol, sejtrongáló hatású, amely bőrrákhoz vezet, öregíti a bőrt, ráncokat, foltokat hagy. Az UVB viszont megpirít, vörössé teszi a bőrt, és ugyancsak bőrrákot okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.