Kifelé a napra!

A napfény és a D-vitamin csökkentheti a szklerózis multiplex kockázatát

Kisebb a kockázata a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának azoknál, akik több időt töltenek a napfényen, és magasabb vérükben a D-vitamin szintje - állapította meg ausztrál kutatók.

2011.02.08 10:55MTI

Korábbi tanulmányok is utaltak már a napfény és a D-vitamin, valamint a szklerózis multiplex előfordulása közti összefüggésre. A Neurology című szakfolyóiratban most ismertetett tanulmányban 216 olyan felnőttet követtek nyomon, akiknél az SM első tünetei 2003 és 2006 között jelentek meg.

Szerepelt a vizsgálatban egy négyszáz fős összehasonlító csoport is, akik tagjai Ausztrália ugyanazon régióiban éltek, ám az SM tünetei náluk nem jelentkeztek.

A vizsgálatba bevont emberek vérében mérték a D-vitamin szintjét, és kikérdezték őket arról, hogy mennyit tartózkodnak a napon, illetve életük korábbi éveit hol töltötték. Mindezek alapján a kutatók megbecsülték, hogy a résztvevők mennyi ibolyántúli sugárzásnak voltak kitéve.


Az adatok összehasonlításából kiderült, hogy a tüneteket mutató csoport tagjai jóval kevesebb időt töltöttek átlagosan a napon, D-vitamin szintjük pedig 5-10 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportba tartozóké.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos állapota, amely világszerte több mint 1 millió embert érint.

Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkezik, a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely, melynek következtében izomgyengeség, egyensúly-, mozgás- és látászavar léphet fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.