Napozás után hidegrázás - kerüld el a bajt!

Sokkot és halált is okozhat a napégés

A napégés a túl sok napozás eredménye, illetve azé, hogy a sugarak sokkal erősebbek az ózon réteg elvékonyodása következtében, mint régebben. Szinte mindenki leégett már életében legalább egyszer.

2011.06.05 15:45medipress.hu

Bárki, aki nyaralni megy a tengerpartra, ha kimegy a fürdőbe, vagy csak ha egyszerűen dolgozik a kertben, illetve napfény éri, leéghet, amely egy igen kellemetlen érzés. A szolárium helytelen használata is leégéshez vezethet.

Mi okozza a napégést?


A napégés szó szerint a bőr megégését jelenti, az ultraibolya (UV) sugárzás miatt. Ennek következtében a bőr gyulladása figyelhető meg. A sérülés már akkor bekövetkezhet, ha csupán csak 30 percig érik a bőrt a napsugarak.

- A Nap által kibocsájtott fény spektrumának különböző hullámhosszai vannak. A különböző hullámhosszra utal az UVA (360 nanométer) és UVB (290 nanométer) elnevezés.

Az UVA és az UVB felelős a korai öregedésért, a bőr korai ráncosodásáért és a leégésért. A szoláriumok is mesterséges UVA és UVB sugarakkal működnek.

- A délebben fekvő országokba, az Egyenlítő közelébe vagy nagy magasságú hegyre való utazásnál a Nap sugarai erősebbek. Ezért ilyenkor még jobban oda kell figyelni a leégés elleni védelemre.

Minél világosabb a hajad, szemed, bőröd színe, annál jobban ki vagy téve a napsugarak káros hatásainak.

- Ha már leégtél vagy valami sérülés volt a bőrödön, akkor nagyobb a veszélye az újbóli leégésnek, ezért csak mértékkel napozz! Ha betartod a mértékes napozás szabályait, még jót is tehetsz magaddal, mert az UVB sugarak D- vitamint termelnek a bőrödön, amin keresztül beszívódik a szervezetedbe.

A D- vitamin beépül a fogakba és a csontokba, ezért, azok kemények és ellenállóak maradnak.

A napégés tünetei

Enyhe és komplikációmentes esetekben kisebb bőrpír és irritáció fordulhat elő. Súlyosabb esetekben, ami ráadásul kezeletlen is, az illető sokkot kaphat, ami gyenge vérkeringéshez vezethet a létfontosságú szervek felé és akár halált is okozhat. A leégés mindezek mellett még rendkívül fájdalmas is lehet.

- Kezdetben a bőr vöröses lesz a napozás után 2- 6 órával és irritált érzésed lehet. A legerősebben a napsugarak kitettsége után 12- 24 órával jelentkezhetnek a tünetek.

- Súlyos esetekben, ha valaki mondjuk, a napon elalszik, a bőr hólyagosra éghet. Ekkor nagy a folyadék veszteség (dehidratáltság), elektrolit-egyensúlyzavar léphet fel, és nagy a fertőzés veszélye.

Egyéb gyakori tünetek közé tartozik:

- hidegrázás
- láz
- hányinger, hányás, vagy mindkettő 
- influenzaszerű tünetek
- vízzel teli hólyag, mely alatt vörös, érzékeny, nyersbőr található 
- bőrhámlás, a napsugarak kitettsége után 4-7 nappal

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha úgy érzed, hogy súlyos a napégésed, akkor keresd fel a bőrgyógyászodat. Meg fogja kérdezni tőled, hogy mennyi ideig ért a napsugárzás, illetve hogy milyen betegséged volt korábban. Az orvos ezután, meghozza a döntést, hogy elégséges-e az otthoni, illetve a rendelőjében a kezelés vagy beutal esetleg a kórházba.

Mikor kell kórházba menni?


- Erős fájdalom esetén
- súlyos hólyagosodás esetén
- fejfájás esetén
- zavartság esetén
- hányinger, hányás esetén

Vizsgálatok és tesztek

Az orvos a kórházban le fogja írni a kortörténetedet és elvégzi a fizikális vizsgálatot, amely a leégés mértékét hivatott megállapítani. Súlyosabb esetben, főleg ha már volt korábban súlyos betegséged, laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet el az orvos, amely a sérülésed súlyosságát állapítja meg.

A napégés kezelése otthon


- Napégésre, a gyógyszertárakban kapható napégést hűsítő kenőcs, krém vagy spray a legjobb, mely bekenésével vagy bedörzsölésével megnyugtatja a gyulladt bőrt.

- A hideg vizes borogatás is jót tesz a leégett bőrnek.

- Ha tudsz olyan helyet, ahol terem az aloe vera növény, vagy otthon nektek is van, akkor a levele belsejében lévő hűvös, kocsonyás anyag, szintén jó hatással van a meggyötört bőrre. Az aloe vera e része a drogéria üzletekben kapható aloe verás üdítőben is megtalálható.

- Hűvös, de nem jéghideg fürdő is segíthet. Kerüld a fürdősót, fürdőolajat és a parfümöt, mert irritációhoz vezethetnek. Ne dörzsöld a bőrödet szivaccsal, inkább kézzel szappanozd be magad.

Kerüld az égett bőrfelület borotválását. Használj puha törölközött és óvatosan itasd fel a nedvességet a bőrödről, ne dörzsöld. Használj egy könnyű illatanyag-mentes, kifejezetten napégésre való hidratáló krémmel. Az illatosított testápoló irritálhatja a bőrt.

- Természetesen addig ne menj napra, amíg be nem gyógyul a napégésed.

- Igyál sok folyadékot!

A napégés kezelése az orvos által

- Az orvos vagy tanácsolja azokat a gyógymódokat, amit fentebb olvastál vagy felír neked gyógyszert, illetve kenőcsöt.

- Bizonyos esetekben erősebb fájdalomcsillapítót írhat fel.
- Hólyagos égés esetén kerülni kell a szteroidos gyógyszereket, mert növelheti a fertőzés veszélyét.

- Ha kiszáradsz vagy hőgutát kapsz, infúzióval pótolják a megfelelő mennyiségű folyadékot és tápanyagot. Nagyon súlyos esetben tovább küldenek az égési osztályra.

Következő lépés a nyomon követés

Az orvos a kórházban ellenőrzi az égésedet, hogy hogyan gyógyul. Vagy, ha haza küld, probléma esetén visszahívhat. Ha súlyos égésed van, és már menned kéne iskolába, ad a távolmaradásodról orvosi igazolást.

Megelőzés

A legbiztosabb módja a megelőzésnek, ha kerüljük a napot. De erre nincs teljes mértékben lehetőség, mert ha csak az iskolába mész az utcán, akkor is ér a nap. Meg hát, ki ne szeretne egy kicsit napfürdőzni, pláne a szürke, hideg tél után.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.