Napozás után hidegrázás - kerüld el a bajt!

Sokkot és halált is okozhat a napégés

A napégés a túl sok napozás eredménye, illetve azé, hogy a sugarak sokkal erősebbek az ózon réteg elvékonyodása következtében, mint régebben. Szinte mindenki leégett már életében legalább egyszer.

2011.06.05 15:45medipress.hu

- Egyéb védekezési módszer a széles karimájú kalap, a hosszú ujjú ing és a hosszú nadrág.

- Mielőtt kimész a napra, kend be magad megfelelő SPF (sun protection faktor) faktorszámú naptejjel. Ha megnézed, hogy a bőrtípusodnak megfelelően mennyi ideig tartózkodhatsz leégés nélkül a napon és azt felszorzod a faktorszámmal, akkor kijön az az érték, hogy a napvédő tejjel mennyi ideig barnulhatsz napégés nélkül.

Az idő elteltével újra kend be magad!

- Mivel a gyakorlatban ez a számítási módszer nem teljesen így van, ezért kend be magad gyakrabban!

- Minél magasabb a naptej SPF faktorszáma, annál nagyobb védelmet tud számodra biztosítani a káros napsugarak ellen.

- Ha bemész a tengerbe, vagy a medencébe, illetve megizzadsz, kend be magad újra, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nincs még itt az ideje. A naptej nem vízálló. Viszont bizonyos flakonokra ez van ráírva, de ne tévesszen meg, ez nem igaz. Ezen termékek címkéjét be akarja tiltatni a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

- Lehetőleg ne tartózkodj a napon délelőtt 10 órától délután 15 óráig, még árnyékban sem.

- 6 hónapos csecsemőket nem szabad még naptejjel bekenni, mert bőrirritációhoz vezethet. Rájuk különösen kell vigyázni!

- Bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok, egyéb bőrbetegségre előírt készítmények, pattanás kezelésére szolgáló vény köteles pirulák és kenőcsök, növényi hatóanyagot tartalmazó gyógy készítmények, például orbáncfű tartalmú, érzékenyebbé teheti a bőrödet.

- Ha ilyet használsz, kérj tanácsot a kezelőorvosodtól, hogy ilyenkor mit tegyél?

- Magyarországon a legtöbb szolárium gép több káros sugarat bocsájt ki a megengedettnél. Így hát kerüld a szoláriumozást. De ha nem tudsz élni nélküle, akkor is egy alkalommal csak maximum 15 percig használd és előtte kend be magad magas SPF faktorszámú napvédő tejjel.

Bőrtípusok

Az emberek egy és hat közötti típusba vannak besorolva. Az egyes a legvilágosabb szemű, hajú, bőrű, a hatos pedig már a legsötétebb szemű, hajú, bőrű, vagyis a feketék.

Az egyes bőrtípusba a természetes vörös vagy világos szőke hajú, kék szemű, nagyon fehér bőrű egyén tartozik. Ők minimum 40-es SPF faktorszámú naptejet használjanak, illetve naptej nélkül csak 10 percig ajánlatos napon lenniük.

A kettes típusú előbb leég, majd csak azután barnul le, világos bőr, kék szem, közepesen szőke haj jellemző rájuk. Ők legalább 20-as faktorszámú naptejet használjanak. Naptej nélkül csak 10- 20 percig szabad a Napon tartózkodniuk.

A hármas típus a ketteshez képest már jól barnul, nekik legalább 10- es faktorszámú naptej ajánlott. Rájuk a közepesen világos bőr és a sötétebb vagy sötét haj jellemző. Nekik naptej nélkül 30 percig szabad napozni.

A négyes típus szinte soha sem ég le, a sötét bőr és sötét szem jellemző rájuk és 45 percig lehetnek a napon naptej nélkül.

Az ötös típusba az afroamerikaiak, az ázsiaiak és a mediterrán térség lakói sorolhatóak. A hatos típusban a fekete bőrűek vannak. Az utóbbi három típusnak elég a tízes SPF faktorszámnál alacsonyabb jelölésű naptej használata, és ők már egy óráig lehetnek a napon naptej nélkül.

Mit okozhat a napégés?

- Az enyhe napégés szövődménymentes és nincsen hosszú távú következménye, csak egy kis bőrpírral, kellemetlen égő érzéssel járhat. A napégés után 4-7 nappal lehámlik a bőr és megszűnik a kellemetlen érzésed. Ez gyakran jár együtt viszketéssel, főleg éjszaka, vagy izzadáskor, illetve zuhanyzás után.

- Egyéb bőrproblémák, mint a herpesz, lupus (bőrpírral járó autoimmun betegség), porfiria (örökletes betegség, a napfényre érzékenység) ronthatja a napégés súlyosságát.

- A sok napozás okozhat idő előtti öregedést, súlyosabb ráncosodást, pigmentált bőrelváltozást, anyajegy alakulhat ki, vagy a meglévő nagyobbodhat, sötétedhet és különböző rosszindulatú (rákos) bőrdaganatokat.

A szembe szürke hályogot okozhat a napsugárzás, ezért érdemes olyan napszemüveget választani, ami kiszűri az UVA és az UVB sugarakat. Közeleg a nyár és a nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés. De könnyen kellemetlenné válhat, ha nem vigyázol eléggé. Szórakozz, pihenj nagyokat és csak óvatosan a napozással!

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.