Óv a leégéstől és bőrkárosodástól

Zöld tea leégés ellen

Az üdülési szezonnal újra előkerülnek a napozás és a bőrvédelem kérdései.

2010.07.14 10:45MTI

A védőfaktorok, napfürdőre alkalmas időszakok ismertetése helyett ezúttal más tanácsokkal lehetünk gazdagabbak. Egészségünk, bőrünk védelmére ezúttal német tudósok vizsgálatai alapján ismerhetünk meg egy új módszert.

A leégés veszélyei ismertek, hiszen a leégett bőr védelmi képességei csökkennek, a bőr hamarabb öregszik. Sőt a bőrrák kialakulását tekintve is nagy kockázatot jelent, ha a napon pecsenyeszínűre sülünk.

De ha már bekövetkezett is a napozás okozta leégés, a helyes táplálkozás még segíthet - állítják német kutatók. A cink enyhíti a gyulladást és gyorsítja a gyógyulást, így a leégésből fakadó kockázatok is csökkenek. Cinkhez pedig a zöld tea révén igen egyszerűen és kényelmesen juthatunk.

A zöld teában található polyphenol óvja a bőrsejteket a napsugaraktól. Védelmet nyújt a bőrrák kialakulásával szemben is, akár kenőcs formájában alkalmazzák, akár teaként isszák. A zöld teából nyert kivonat megfelelő adagolásban óvja a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól is.

A zöld teán túl a német szakértők azt ajánlják a napimádóknak, hogy sok gyümölcsöt és főzeléket is egyenek, mert azok nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi és másodlagos növényi anyagokat, amelyek megvédik a bőrt a ráktól és az idő előtti öregedéstől.

Fontos továbbá, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot a kiszáradás veszélyének elkerülésére és a hőség okozta folyadékveszteség pótlására.

A megfelelő táplálkozás akkor is segíthet, ha már megtörtént a napsugarak okozta leégés. Ez elsősorban a cinknek köszönhető, amely nélkülözhetetlen a sérült bőrsejtek megújulásához. Főleg húsban, tojásban és tejtermékek tartalmaznak nagyobb mennyiségű cinket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.