Segít megelőzni a csontritkulást...

Déli napfény - mégsem káros?

Orvosok újabb álláspontja szerint érdemes délben egy kis időt a napon eltölteni naptej nélkül. Ezzel pótolható a D-vitamin, amely erősíti a csontokat, és segít megelőzni a csontritkulást.

2010.12.29 12:00medipress.hu

Az útmutatásra azért volt szükség, mert a bőrráktól való félelem miatt az emberek már túlzott óvatossággal kezelik a napfényt.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete és a Nemzeti Oszteoporózis Társaság azok közé a szervezetek közé tartoznak, melyek egyetértenek abban, hogy a „gyakori rövid idejű” tartózkodás a nyári napon hetente több alkalommal egészséges.

A szakértők most azt állítják, hogy hasznos kimenni a déli tűző napsütésbe, feltéve, ha az ember rendesen felöltözik és bekeni magát naptejjel a leégés ellen. Rona Mackie professzor a Brit Bőrgyógyász Szövetségtől elmondta:

Nem ideális a magas faktorszámú fényvédő krémek folytonos használata, legalábbis a D-vitamin szempontjából. Még Ausztrália is változtatott az ezzel kapcsolatos véleményén. Olyan térképeket adnak ki, melyen látható, Ausztrália mely részein nincs szükség napfényvédelemre az év bizonyos időszakaiban.

A napfénnyel kapcsolatban egy csomó nagyon negatív vélemény hangzott el. Nagy-Britanniában nem olyan tragikusan erős a napfény, csak elvétve jelenthet veszélyt. Annyiban változott a gyakorlat, hogy szerintünk hetente többször 10-15 perc a napon megfelelő D-vitamin mennyiséget biztosít és a ráktól is megvéd.”
– mondta.

A hivatalos ajánlásban máris szerepel a terhes nők és öt év alatti gyermekek számára a D-vitamin pótlása.

A csatlakozó nyilatkozatot kiadó szakemberek szerint viszont az édesanyákat gyakran nem tájékoztatják az ajánlásokkal kapcsolatban, ezért érdemes konzultálniuk a háziorvosukkal. A téli vitaminpótlás megoldható trópusi üdüléssel, vagy olajos hal, máj vagy dúsított margarin fogyasztásával.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének vezetője, Peter Johnson professzor elmondta

„A megfelelő táplálkozással és elegendő napfénnyel minimálisra csökkenthető a rák kialakulásának kockázata a brit lakosság nagy részénél. A D-vitamin és a rák összefüggése rendkívül összetett.

A bélrák esetében van rá a legtöbb bizonyíték, hogy a D-vitamin alacsony szintje összefügg a daganat kialakulásával, de ez nem jelenti azt, hogy a vitaminhiány okozza a betegséget. Valószínűleg nem ez a fő rákkeltő tényező.


A közösen kiadott nyilatkozat olyan kérdéseket is felvetett a D-vitaminnal kapcsolatban, melyek további kutatásokat tesznek szükségessé. Többek között megállapításra vár a D-vitamin optimális szintje, és az étkezési forrásainak részletezése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.