A változatos táplálkozás meglátszik rajtunk

Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyagmentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

2010.12.15 10:15webbeteg.hu

Vannak zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B vitaminok, C vitamin, folsav, biotin) vitaminok, melyek kivétel nélkül fontosak ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjunk.

A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre.

A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel. 

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ételeink elkészítése közben - párolás, főzés, sütés - azok vitamintartalma jelentősen csökkenhet.

Ezért rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket is!

A szükséges vitaminok

A-vitamin és a-karotin.

Az A vitamin, és előanyaga, a a-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában, így érthető módon a sebgyógyulásban is. Antioxidáns tulajdonságú, és elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a leégett bőr regenerálódásához is.

Hiányában a haj száraz lesz, a körmök elvékonyodnak, töredeznek. A bőr kiszárad, megvastagszik, hámlani kezd, és fogékonyabb lesz a kórokozókkal szemben.

A szürkületi vakság kialakulása és az ízérzés csökkenése gyakran a legelső tünetek, igen súlyos esetben pedig teljes vakság is felléphet (egyes fejlődő országokban az A vitamin hiánya a vakság leggyakoribb oka!).

Ha kialakult a hiányállapot, akkor nagy adag A-vitamint kell szedni 6-8 napon keresztül kapszula formájában, megelőzésre azonban természetesen elegendő a vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Ilyenek a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj, és a tengeri halak.

Ha valaki A-vitamin-t nagy mennyiségben tartalmazó tablettákat indokolatlanul hosszú ideig szed, vagy egyszerre sokat vesz be belőlük, könnyen túladagolás léphet fel!

Ennek tünetei lehetnek a hajhullás, viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás, májkárosodás. Különösen veszélyes ez a terhesek számára, mert magzati károsodás is kialakulhat!

B-vitaminok.

A B vitaminok a bőr és a hajhagymák anyagcseréjében fontos szerepet játszanak, növelik bőrünk ellenállóképességét. Erőssé teszik a hajat, csökkentik a korpásodást, védenek a hajhullástól, és késleltetik az őszülés folyamatát.

Hiányukban hamar fellép a szájzug nehezen gyógyuló, fájdalmas berepedezése, a bőr vörössé, duzzadttá válhat, hámlani kezd, az ajkak kicserepesednek.

B2 vitamin nagy mennyiségben található burgonyában, spenótban, tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, gombában, tojásban. A B5 vitamin hiánya nagyon ritkán alakul ki, mert szinte minden élelmiszerben megtalálható, így például sok van belőle a belsőségekben, hüvelyesekben, brokkoliban, tojásban. A B6 vitamin fő forrásai a banán, az avokádó, a tojás, a máj és az élesztő.

A biotin erősebbé, egészségesebbé teszi a hajat és a körmöket, hiányakor bőrgyulladással, a szőrzet kihullásával, a körmök feltöredezésével számolhatunk. Fáradékonyság, étvágycsökkenés, depresszió, magas koleszterinszint is a hiánytünetek közé tartoznak. A biotin természetes forrásai a máj, élesztő, dió, paradicsom, hal, gabonafélék és a tojássárgája.

A B-vitaminok családjába tartozó folsav a vörösvértestek képződésében vesz részt, továbbá késlelteti a haj őszülését is. Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő mennyiségű bevitel, hogy megelőzzük az embrió velőcsőzáródási rendellenességeit.

A folsav megtalálható a májban, élesztőben, olajos magvakban, zöld növényekben. Ha valaki gyermeket vár, vagy ha már tervezi a terhességet, feltétlenül szedjen folsavat tartalmazó tablettát, mely recept nélkül is kapható a drogériákban, gyógyszertárakban! Súlyos niacinhiány napjainkban már ritkán fordul elő, melyre a napnak kitett bőrterületek megvastagodása, hámlása, kiszáradása jellemző.

A bőrtüneteket súlyos esetben emlékezetkiesés, ingerlékenység, álmatlanság, hasmenés, elbutulás is kísérheti. A hiányállapot kialakulása megelőzhető, ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk gabonafélékből, tejtermékekből.

C-vitamin.

A C-vitamin szintén antioxidáns, valamint részt vesz a fertőzések elleni küzdelemben is. Elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, így a rugalmas, de mégis feszes bőr kialakulásához. Segíti a vas bélből való felszívódását, a sebgyógyulást, valamint lassítja a bőr öregedési folyamatait.

Hiányában a bőr fakó lesz, nehezebben tartja meg a nedvességet, így korábban kezd el öregedni, továbbá pigmentfoltok képződhetnek rajta, kis pontszerű bevérzések jelenhetnek meg.

Mivel szervezetünkből naponta kiürül, nem raktározódik, ezért juttassuk be minden nap C vitaminban gazdag friss gyümölcsök-citrusfélék, kiwi, csipkebogyó és friss zöldségek (saláta, paradicsom, paprika, káposzta) formájában.

Nagyon könnyen kialakul hiánya dohányosok, tumoros betegek, vesebetegek esetében, ezért nekik fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra!

E-vitamin.

Az E vitamin az A és C vitaminokhoz hasonlóan szintén antioxidáns hatással rendelkezik, így véd a daganatos betegségekkel szemben, és őrzi ereink egészségét.

Ezen kívül lassítja a bőr öregedési folyamatait, puhává teszi azt, segít az apró bőrhibák eltüntetésében, és véd a nap káros sugarai ellen is.

Hiányában izomgyengeség, fénytelen haj, járászavar léphet fel. Jelentős mennyiség található belőle a napraforgó-, olíva-, és egyéb növényi olajokban, növényi csírákban, gabonafélékben, margarinban, olajos magvakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.