A sötét bőrüeket jobban érinti a D-vitamin hiány

A D-vitamin hiány bőrszíntől függően veszélyes

A fehér amerikaiak D-vitamin-hiány esetén sokkal gyakrabban szenvednek halálos agyi katasztrófát, mint az afroamerikaiak - állapította meg egy tanulmány.

2010.11.27 08:29MTI

A VITAL elnevezésű vizsgálatban Erin Michos vezetésével azt elemezték, hogy milyen mértékben és miként befolyásolható a rosszindulatú daganatok, a koszorúér-betegség és az agyi katasztrófa gyakorisága D-vitamin vagy omega-3 telítetlen zsírsavak adásával. A vizsgálatnak az is része volt, hogy a D-vitamin hiánya jelent-e valamiféle hátrányt az előbbi betegségek szempontjából.

Korábbi megfigyelések arra utaltak, hogy a D-vitamin hiánya szív-és érrendszeri betegségek szempontjából önálló kockázati tényező, még akkor is, ha a többi, hagyományos tényező szerepét kikapcsolják. A D-vitamin-hiány lényegesen gyakoribb az afroamerikai között, mint a fehér bőrű lakosságban.

A fekete bőrben lévő melanin gátolja a D-vitamin keletkezését, mivel természetes árnyékoló anyagként működik. Becslések szerint a fekete bőrű amerikaiak 80 százalékának van D-vitamin-hiánya. Az Egyesült Államokban rendszeresen készül nyilvántartás a táplálkozás és az egészségi állapot összefüggésének tisztázására.

A VITAL vizsgálatban 7981 fehér és fekete bőrű felnőtt életvitelére vonatkozó tételeket elemezték. A halálozási nyilvántartás azt igazolta, hogy a mintából 14 év alatt 176 ember halt meg szélütés következtében, 116 fehér bőrű és 60 afroamerikai. A kiindulási labormérések a várt eredménnyel végződtek: sokkal több fekete bőrű embernek volt D-vitamin-hiánya, mint fehérnek. A fehérek körében ugyanakkor a D-vitamin-hiány kétszerte nagyobb kockázatot jelentett a halálos agyi katasztrófa szempontjából, ezzel szemben az afroamerikai csoportban a D-vitamin alacsonyabb szintje nem jelentett külön hátrányt e tekintetben.

A kutatók föltételezik, hogy a feketék körében a többségre jellemző D-vitamin-hiányhoz bizonyos alkalmazkodás alakulhat ki: erre utal, hogy az afroamerikaiaknál a csonttörések is ritkábbak, mint a fehér bőrűeknél.

A vizsgálat részeredményeit az Amerikai Szívszövetség most tartott tudományos ülésén ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.