Melegben különösen fontos a "hűtőetikett"

Jó helyen a hűtőben: biztonságban vannak az ételei?

Az ételek hűtőszekrényben elhelyezésének megvan a legcélszerűbb módja: ezek megvédnek bennünket az ételek romlásából származó betegségektől. Mit gondol, Ön helyesen tárolja őket?

2011.08.30 08:30ma.hu

Az egészséges étel-tárolási szokások otthonunkban hozzájárulnak, hogy a családot megvédjük az ételekből származó megbetegedésektől. Nézze át az alábbi tippeket - hogyan kell gyorsan és biztonságosan elhelyezni a hűtőszekrényben az élelmiszereket?

A romlandó termékeket, zöldségeket mindig tegyük külön táskába, hűtőtáskába. Ellenőrizzük le, hogy a hűtő elég hideg-e. Ha szeretnénk megtudni, biztosan megfelelő-e odabent a hőmérséklet, tegyünk bele egy hőmérőt - akár hetente is ellenőrizhetjük. A fagyasztónak a lehető leghidegebbnek kell lennie, -5 fok a legcélszerűbb.

Még az előre megtisztított termékeket is mossuk meg alaposan, majd száradjon meg, és csomagoljuk zacskóba, mielőtt elhelyezzük a hűtőben. Vigyázzunk, hogy a zacskó, a táska ne legyen sérült vagy lyukas.

Ajánlott a zöldségeket főzés előtt 15 percre egy nagyobbacska edénybe, hideg, sós vízbe tenni: eltűnnek a szennyeződések. Közülük nem keveset távolít el a megmosás, de a főzéssel már biztosak lehetünk benne, hogy a termék biztonságos. Már 30 másodperc a felforralt vízben garantálja ezt.

Nézzük meg jól, nem érintkeznek-e egymással a hűtőszekrényben a nyers és a már megfőtt dolgok. A nyers hús szeparált helyen vagy tartóban legyen!

A tejtermékeket és a húst nem célszerű a hűtőszekrény ajtaján tárolni, mert ott általában nincs elég hideg ezeknek a termékeknek.

Fontos tudni, hogy az egyes ételek akkor maradnak a legfrissebbek, illetve vitamindúsak, ha a megfelelő helyre kerülnek a hűtőben: mivel a legfelső polcon van 7-8 fok, az előre elkészített ételek és sajtfélék kerüljenek ide.

A frizsider középső részén 4-6 fok uralkodik, ez a legalkalmasabb a tejtermékek, joghurtok, vitaminok tárolására. Az alsó rész, ahol 0-4 fok van, a legjobb a hely a felvágottak, a kolbász, szalámi, hal részére, de a zöldségeket és gyümölcsöket is tárolhatjuk itt.

A hűtőajtónak - ez nagyjából 10 fokos - a felső része a legmelegebb, tojás, vaj, lekvár, mustár kerüljön ide, az alsó részre pedig a víz és az üdítők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.