Egyre nyomasztóbb mértékben terjed az elhízás...

Olcsó, ízletes és kalóriadús ételek fenyegetik az embereket

Világszerte több mint 1,5 milliárd felnőtt túlsúlyos, további 500 millió elhízott és 170 millió gyermek vagy túlsúlyos vagy elhízott.

2011.08.27 09:00MTI

Ez vált ismertté a The Lancet című brit orvosi folyóirat elhízással kapcsolatos speciális sorozatában megjelent négy tanulmány egyikében.

Az elhízás járványszerűen elterjedt a világon, és már a dohányzáshoz hasonló egészségügyi kockázatot jelent - írták tanulmányukban a melbourne-i Deakin Egyetem szakemberei. Japánban és Kínában minden húsz nőből egy elhízott.

Ezzel szemben Hollandiában tízből egy, Ausztráliában négyből egy, a Tonga-szigeteken pedig tízből hét nő küzd ezzel a problémával. Sok országban az egészségügyi kiadások 2-6 százalékát teszik ki az elhízással összefüggő költségek.

"Az olcsó, ízletes és kalóriadús ételek mennyiségének növekedése, a fejlett élelmiszer-forgalmazás és -marketing, valamint a fogyasztást és a növekedést befolyásoló gazdasági erők a felelősek az elhízás járványszerű terjedéséért" - hangsúlyozták a tanulmány készítői.

A világ vezető gazdaságai közül jelenleg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a legelterjedtebb az elhízás problémája, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra az amerikai lakosság fele elhízott lesz - figyelmeztetnek amerikai egészségügyi szakemberek a sorozat másik tanulmányában.

Az Egyesült Államokban az elhízás hamarosan átveszi a vezetőhelyet a dohányzástól a nemfertőző betegségek legsürgősebben megfékezésre váró okainak listáján. Emellett 7,8 millió új cukorbetegért, 6,8 millió szívbetegségtől, és agyi érkatasztrófától sújtott páciensért, valamint 539 ezer rákos betegért lesz felelős 2030-ra.

A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi tanszékének kutatói szerint az amerikai nők 35 százaléka, a férfiak 32 százaléka elhízott. Nagy-Britanniában 2030-ra a férfiak körében 41-48 százalékra, a nőknél 35-42 százalékra fog emelkedni az elhízottak aránya a jelenlegi 26 százalékról.

"Ennek eredménye 668 ezer új diabéteszes beteg, 461 ezer szívbeteg és 130 ezer daganatos ember lesz" - írták a szakemberek. A túlevés és a mozgásszegény életmód okozta elhízás növeli továbbá a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát.

Emellett várhatóan 2,6 százalékkal, vagyis 66 milliárd dollárral fogja növelni az amerikai egészségügy éves összkiadását, míg a brit államnak 2 százalékos, vagyis kétmilliárd fontnyi pluszköltséggel kell majd számolnia évente. Az egészségügyi szakértők ezért az elhízással szembeni harca ösztönzik a kormányokat.

"Ebbe beletartozik az egészségtelen ételek és italok (a cukrozott üdítők) megadóztatása, valamint a gyerekeknek szóló televíziós étel- és italreklámok szigorítása" - írták a Harvard Egyetem Közegészségügyi tanszéknek szakemberei saját tanulmányukban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.