Túlsúlyos picik

Iszonyúan elhíztak a spanyol gyerekek

Súlyos mértékű a spanyol gyerekeknél az elhízás járvány: a hat és kilenc év közötti korosztály minden második képviselője túlsúlyos, ezzel az ibériai ország Portugália és Olaszország mellett a leginkább érintett az gyerekek elhízásának problémájában.

2011.06.30 18:33MTI

A súlytöbblet mértéke stabilizálódott az utóbbi hat évben a spanyol gyerekeknél, a hat és kilenc év közötti fiúk és lányok 45,2 százalékát érinti, komoly egészségügyi veszélyeket rejtve - fogalmazott közleményében az egészségügyi minisztérium.

A tárca nyolcezer gyerek bevonásával készült felmérése szerint a felesleggel küzdő kisgyerekek 26,1 százaléka túlsúlyos, 19,1 százaléka pedig elhízott. Az eredmények arról tanúskodnak, a fiúkat jobban sújtja ez a probléma, mint a lányokat. A felmérés rávilágított arra is, hogy a túlsúly inkább jellemző azokra a gyerekekre, akik az iskolai menzán étkeznek, mint azokra, akik otthon esznek.


Az alacsonyabb keresetű szülők kisgyerekeinél 48 százalék küzd súlyfelesleggel, ez nyolc százalékkal magasabb érték a jól kereső családokban mértnél.

A madridi La Paz Kórház épp a napokban jelentette be, hogy a hónap elején - Spanyolországban először - gyomorszűkítő műtétet hajtottak végre egy kiskorún.

A 15 éves kamaszlány 120 kilogrammot nyomott, a várakozások szerint több mint negyven kilót kell fogynia. Az adatok szerint Spanyolország Portugáliával és Olaszországgal együtt a gyermekelhízás-járvány által leginkább sújtott ország az Európai Unióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.