A szülőtől függ, dagi lesz-e e gyermek

Elhízás-gátló az otthonod?

A szülőnek nagy felelőssége van abban, elhízik-e később a gyermeke. Idejekorán meg tudja akadályozni a pluszkilókat, ez csak a viselkedésén és az otthon fellelhető élelmiszereken múlik.

2011.07.07 10:45ma.hu

Annak az lehetősége, hogy egy gyermek elhízott legyen, nagy mértékben a szülőkön múlik. A szülő hozzáállása és az otthoni körülmények sokban meghatározzák, dundivá válik-e a csemete.

Ausztráliai kutatók több érdekességre is felhívják a figyelmet. Például arra, hogyan tehetik a szülők "elhízás-gátlóvá" az otthonukat. Meghatározták, mit is nevezünk "elhízás-támogatónak", és mit gátlónak a házatartásokban.

Megvizsgálták például, hogyan függ össze a gyorsételek és hizlaló üdítők elérhetősége otthon, valamint a gyermekek étkezési szokásai, tévénézési ideje, fizikai aktivitása.

A Sydney Egyetem kutatói - akik az eredményt a Pediatrics folyóiratban közölték -, 1685 gyermek szokásait vették nagyító alá, 6-, 8-, illetve 10 éves korban, illetve szüleik szokásait.

Az egyik esetben lehetőségük volt a szülőknek az ellenőrzésre, itt ezek a tényezők csökkentették is az elhízás kockázatát - a másik esetben azonban nem.

Sokkal inkább ki voltak téve a kövérségnek azok azok a gyerekek, akik  több egészségtelen ételt fogyasztottak, többet ültek a tévé előtt és kevesebbet mozogtak.

Íme néhány tényező, amely csökkenti a gyermekek körében az elhízás kockázatát.

- Azok a szülők, akik tudják ellenőrizni a gyermekek üdítő-fogyasztását
- Azok a szülők, akik képesek inspirálni a csemetét a testmozgásra
- A szülők, akik szabályokat állítanak fel a tévénézés idejét illetően
- A család rendszeresen reggelizik
- Vizet vagy ásványvizet szolgál fel az étkezésekhez

Azok a tényezők ellenben, amelyek növelik az elhízás esélyét:

- Ha az otthonunkban mindig elérhetőek az egészségtelen italok
- Korlátlan tévézési lehetőség, még a gyermek szobájában is van készülék - Sokszor van gyorséttermi étel az ebédlőasztalon
- Az étkezés gyakran történik tévé előtt
- Rövid távra is gyakori az autó használata séta helyett...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.