Mi kell nekünk a koffeinből?

Kávézásból elégséges - elhízás ellen is igyuk!

Sokat hallani a kávé, a koffein hátrányairól - de tagadhatatlan, hogy előnyei is vannak. A lényeg: ne lőjünk túl a célon, és gondtalanul élvezhetjük a kávét is.

2011.08.03 14:50ma.hu

A módjával fogyasztott kávénak bizonyítottan jó hatása van az egészségünkre. Természetesen bizonyos esetekben valóban kerülni kell. Akinek magas a vérnyomása, jobban teszi, ha nem kávézik. A pajzsmirigy túlműködéssel küzdőknek sem javasolt.

Amiben viszont jó: a módjával fogyasztott koffein segít megvédeni az agysejteket - így jó eséllyel elkerülhető a Parkinson-kór, demencia és Alzheimer-kór kialakulása. Antioxidáns tartalma szerepet játszik a májbetegségek megelőzésében.

Az agyat valóban felturbózza, ha nem visszük a kávézást túlzásba. Elűzi az álmosságot - fontos feladat, munkakezdés előtt segít a figyelem és a memória "élesítésében".

Ha azt vesszük észre, hogy idegesek leszünk tőle, főzzünk kisebb adagot, fogyasszuk tejjel keverve, illetve igyuk meg mindjárt a reggelihez. A kávéfogyasztást mellőzzük, ha hamarosan aludni térünk: lefekvés előtt négy órával már ne igyunk.

A kávé is tartja a súlyunkat!

A koffein a kávéban segít abban, hogy az anyagcsere és a zsírégetés felpörögjön. Vagyis szerepet játszik abban is, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást elkerüljük.

A feketekávé - tejszínhab, cukor és ízesítés nélkül - egyike a legkisebb kalóriájú italoknak, amit fogyaszthatunk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.