Krónikus kimerültség is lehet a diák baja

A gyerek nem szimulál, csak "halálosan" fáradt?

A gyerekek, akik arra panaszkodnak, hogy túl fáradtak iskolába menni, krónikus kimerültség szindrómában is szenvedhetnek.

2011.12.14 14:25ma.hu

Egyes gyermekek túl sokszor érzik magukat túlságosan fáradtnak, hogy iskolába menjenek - hiányoznak az iskolában töltendő idő egyötödéről, gyakorlatilag megmagyarázhatatlan okok miatt.

100-ból egy gyermek szenved krónikus kimerültség szindrómában (CFS) - állapította meg egy új tanulmány, ám kétharmaduk igen gyorsan fel tud zárkózni a többiekhez, visszatérve az iskolába, ha diagnosztizálják és kezelik őt.

A kutatók között vita alakult ki ugyanakkor a CFS diagnózisa és kezelése kapcsán, melyet myalgic encephalitis (ME) néven is ismernek, és akár 5 évesen is érintheti a gyermekeket.

A tünetek az influenzához hasonlóak, a gyermek extrém fáradtságot, mentális letargiát tapasztal, melyet vírusfertőzés okozhat. Bár nincs ellene igazán kúra, a felügyelt testmozgás és beszédterápiák segíthetnek megküzdeni a legyengítő tünetekkel.

Bristoli kutatók 11, illetve 16 éves gyermekeket vizsgáltak, akik sokan hiányoztak az iskolából. Három középiskolából összesen 2855 fiatalt vettek górcső alá - közülük 461-en egy hathetes időszakban az órák 20 százalékán nem voltak ott.

315-nél ismertek voltak a távollét okai, de voltak köztük krónikus kimerültséggel diagnosztizált gyerekek is. A vizsgálatok során további 23-nál azonosították a problémát.

A teljes mintában a gyermekek egy százalékát érintette a CFS. Kezelés során 19 gyermek épült fel 6 hét, a többiek hat hónap után.

A kutatók szerint a megmagyarázhatatlan hiányzások mögött sokszor áll a krónikus fáradtság.

Sajnos, sok esetben nem derül ki, hogy problémájuk reális, és nemcsak szimulálás. A diákok nagy nehézségek árán jutnak el odáig, hogy a diagnózist megállapítsák náluk, és nem kapják meg az oktatási és szociális támogatást sem, ami szükséges lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.