Tegyük túl magunkat a fáradtságon! De hogy?

Nem normális, hogy állandóan álmosak vagyunk!

Sokan már-már természetesnek vesszük, hogy a napjaink nagy részében majd' elalszunk, akár a munkahelyen is. Normális ez? Mi az igazság és mi csupán mítosz az álmosságról?

2011.07.25 10:45ma.hu

Az álmosság alaposan rányomja bélyegét mindennapi tevékenységeinkre - legalább 40 százalékukra, vélik a Stanford Egyetem kutatói. Néha azon gondolkodunk, bárcsak alhatnánk egy picit. Akár munka közben is... De mi segít igazából? Íme néhány mítosz és igazság az álmosságot illetően.

1. Mítosz:


"Egy kis ejtőzés csak álmosabbá tesz, és megnehezíti az éjszakai alvást"

Pedig egy kis alvás kifejezetten jót tesz, és segít, hogy ismét jobban tudjunk koncentrálni. Az emberek azonban sokszor aggódnak, hogy ha kicsit ejtőznek, akkor órákig fognak aludni, esetleg még rosszabbul érzik majd magukat.

Egy kevés alvás felfrissít, de ügyeljünk, hogy tényleg rövid "szunya" legyen: negyed óra-20 perc elég ahhoz, hogy ismét a topon legyünk fáradtság-érzet nélkül. A túl sok alvás napközben, vagy ha túl későn történik, felboríthatja a belső óránkat.

2. Mítosz:

"A kávé nem jó ötlet, mert nehézzé teszi az éjjeli alvást"


Egy csésze kávé segít felébredni, és a nap folyamán is ad egy kis koffeinlöketet. Csak ne vigyük túlzásba! Semmi probléma nincs abból, ha a kávét fogyasztjuk, mértékkel.

Azok is elpillednek napközben, akik egyébként eleget alszanak. Ebéd után például jól jön egy kis koffein. De aki ódzkodik tőle, fekete teát is ihat! Az emberek igen különbözőek a koffeinre való reagálást illetően. Annyi bizonyos, hogy este, késő délután nem célszerű kávézni.

3. Mítosz:

"Egy rágcsálnivaló, cukros édességszelet és szénsavas ital feldob"

Igen, egy ideig, mert cukortartalmának ez a hatása. Amikor az embert eléri a délutáni álmosság, hajlamos az automatához ballagni, és általában cukros, zsíros falatokat keres magának.

Ezek valóban adnak egy gyors energialöketet, de nem tart sokáig. A cukor miatt pedig még fáradtabbnak érezzük majd magunkat. Egy tanulmány szerint egy órával a cukros italok elfogyasztása után álmosabbak voltak a tanulmány résztvevői, és sokkal kevésbé tudtak koncentrálni, mint akik ilyesmit nem fogyasztottak. Kerüljük - már ebédre is - a zsíros, cukros, szénhidrátban gazdag ételeket.

4. Mítosz:

"Az edzés csak fáradtabbá tesz!"

Ahogyan a rövid alvás, a mérsékelt edzés is segít leküzdeni az álmosságot, figyelmesebbé és frissebbé tesz. Ahhoz is hozzájárul, hogy az ebéd után ránk törő álmosságot legyűrjük.

Egy 10 perces séta, vagy rövid nyújtó-, ugráló gyakorlatok, egy kis lépcsőzés máris felfrissítenek, nem kell ehhez órákat az edzőteremben tölteni. Ne várjuk viszont meg a fáradtságot, még előtte kezdjünk el mozogni! Este, lefekvés előtt ne végezzünk gyakorlatokat.

5. Mítosz:

"Az álmosság normális, csak együtt kell tudni élni vele"


Ha állandó álmosságot tapasztalunk, az egyáltalán nem normális, hacsak nem töltöttük bulizással az éjszakáink nagy részét. Ilyen esetben konzultálni kell az orvossal. Valamilyen betegség is oka lehet ugyanis annak, ha valaki folyton fáradt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.